Vergadering van 23 februari 1974.
In de bovenzaal van het Kortrijkse Stadhuis werd voor een selekt gezelschap de komponist, beiaardier en organist die Arthur Vermeulen was, met een schitterende hulde herdacht. Van zijn drie zonen was de oudste - dr. Gaston Vermeulen (de wetsdokter) - nog aanwezig, een tikkeltje ontroerd bij het aanhoren van zoveel moois, 36 jaar na de dood van zijn verdienstelijke vader. Veertien dagen later - op de ledenvergadering van 9 maart - moest Jan De Cuyper al de dood van deze laatste zoon van Arthur Vermeulen melden. Het lijkt erop dat Gaston op deze herdenking heeft gewacht om dit aardse toeven definitief los te laten...
De herdenkingsplechtigheid begon met een inleidende voorstelling van de gevierde door Klaas Maddens naar een tekst van zijn broer Jan. Uit de volledige biografische notitie noteerden we: geboren in Poperinge in 1871 als enige zoon van Frederic Vermeulen, koster van de Poperingse St.-Janskerk en nadien van de St.-Salvatorskerk in Harelbeke. In 1898 vestigde Arthur zich als deurwaarder in Kortrijk en trouwde er met een nicht van Alida Staelens, vrouw van Streuvels.
Naast zijn deurwaardersfunktie oefende hij heel wat muzikale funkties uit, officiële en andere: komponist, stadsbeiaardier, organist, dirigent, examinator Muziekschool, muzikaal chroniqueur enz.
Vriend van Peter Benoit, Caesar Gezelle, Stijn Streuvels, Hugo Verriest, overleed hij erg plotseling in de winter 1937-38.
Begeleid aan de vleugel door Jan Maddens, leraar aan het Gentse Conservatorium, zong daarna mevr. Lydia Risack-Lesage, operazangeres, liederen op muziek van Vermeulen. Met name: Kortrijk, Mijn Hart is in Vlaanderen, Zou ik m'n land niet minnen, Driekoningen, Van het beekje, Annemieken en 's Avonds in de mane. Met schitterend timbre en onvergetelijk volume debiteerde zij - keurig gekommentarieerd door Jan Maddens - deze zeven liederen op teksten van T. Sevens, E. Hiel en C. Gezelle.
De plechtigheid werd besloten met het beluisteren van oude grammofoonplaten uit de jaren 1930 van Vermeulen-liederen, dank zij de technische hulp van Jacques Verhaeghe.