Surfen op het Net
De ‘Education and Science’-site geeft o.m. een aantal links rond wetenschap. Vooral astronomie en ruimtevaart komen hier aan bod.
http://www.creando.nl/creafr08.htm#wet
*Sinds juni 1995 geeft de Nasa (http://www.gsfc.nasa.gov/NASA_homepage.html) haast dagelijks een ‘Astronomy Picture of the Day’; een of andere verbluffende foto uit de ruimte met wetenschappelijk commentaar in het Engels. Dit is intussen uitgegroeid tot een lijvig archief.
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/archivepix.html
* Als je alles wil weten over de Hubble Space Telescope zit je hier goed. Naast technische beschrijvingen en foto's van de telescoop zelf komen natuurlijk foto's uit de ruimte aan bod.
http://www.stsci.edu/
*Wie zin heeft in een 20 minuten durende multimediatour over de zon in het Engels of het Nederlands komt hier aan zijn trekken. Deze site werd o.m. bekroond door het tijdschrift ‘New Scientist’.
http://www.astro.uva.nl/michielb/od95/
Naast het tijdschrift ‘New Scientist’ (http://www.keysites.com/ns/971122/contents.html) heeft de site van New Scientist Planet Science een hotspots-gids met links naar wetenschapsites op het net voorzien van hun persoonlijke commentaar. Deze gids werd opgedeeld in 17 categorieën en een alfabetische lijst om in de sitetitels te grasduinen. Duidelijk een heel evenwichtig aanbod van fysische wetenschappen als ‘Internet’ en ‘Earth Sciences’, over biologische wetenschappen: ‘Health & Medicine’ en ‘Archeology & Anthropology’, tot algemene onderwerpen, ‘Fun & Education’ en ‘Museums & Science’. Een echte aanrader.
http://www.keysites.com/keysites/hotspots/hotspots.html
*Zin in een vulkanische uitbarsting? Dan ben je in Volcano World aan het goede adres. Hier vind je onderzoekresultaten en informatie over haast alle vulkanen ter wereld en een glossarium waarin de terminologie gebruikt door vulkanologen uitgelegd wordt. Met videoclips en foto's.
http://volcano.und.nodak.edu/
*Wie zich graag inzet voor bedreigde diersoorten kan op de Endangered Species-site terecht. Hier vind je naast informatie over individuele dieren, onderwijsprojecten en politiek beleid rond deze problematiek. Met links naar andere sites en publicaties op het net.
http://www.nceet.snre.umich.edu/EndSpp/Endangered.html
*16 wetenschapsprojecten van musea uit de Verenigde Staten werden hier samengebracht. Franklin, Leonardo da Vinei, de elektronenmicroscoop, luchtballons, windmolens, de wetenschap van fietsen en hockey, wervelstormen... Sommige projecten zijn zeer geschikt voor het onderwijs en bevatten een brief of gids voor de leerkracht.
http://www.sln.org/resources/index.html
Raadpleeg ook de ‘Webwijzer’ van de Vlaamse bibliotheken onder de categorie ‘Wetenschap & Techniek’.
http://www.bib.vlaanderen.be (1. ‘Informatie zoeken’ 2. ‘Webwijzer’)