Surfen op het Net
Chinese literatuur is goed vertegenwoordigd op het web, alleen moet je Chinees kunnen lezen. Engels is een bescheidener alternatief, Nederlands is te verwaarlozen. Een plek om in het oog te houden is de ‘Modern Chinese literature homepage’. Het doel is een platform te bieden voor het verzamelen van informatie rond Chinese literatuur, alsook voor samenwerking en uitwisseling tussen researchers en vertalers van moderne Chinese literatuur onderling. Deze site is opgezet vanuit The International Institute for Asian Studies (ISAA). Sommige hyperlinks zijn niet meer beschikbaar of niet toegankelijk voor de gewone internetter.
http://pantheon.yale.edu/~laughlin/modchina/index.htm
‘Chinese literature’ is een viermaandelijks tijdschrift in het Engels, dat zich toespitst op hedendaagse en klassieke proza en poëzie, literaire kritiek en kunst. Het laatst verschenen exemplaar kan op deze site gedeeltelijk geraadpleegd worden. Het zomernummer van 1997 brengt o.m. modern proza van Fang Fang en Huang Jianhu, moderne poëzie van Ai Qing, literaire kritiek over Fang Fang (geb. 1955) en Ai Qing (1910-1996), een portret van de schilder Chang Shuhong (1904-1994) en klassiek werk van Li Zhen (1376-1452) met een inleiding van de vertaler. Opgelet, het gaat hier om staatsgebonden auteurs. Dat is geen waardeoordeel, maar benadrukt het ontbreken van experimentele literatuur en kritische, vrijzinnige uitlatingen.
http://www.china.or.cn/ChineseLiterature/
‘Chinese poets: poetry in other parts of the universe’ geeft een interessant Engelstalig historisch overzicht van Chinese literatuur. Het geheel is chronologisch geordend van ‘Classics of Chou (Zhou) Dynasty (1122-221 B.C.)’ tot ‘Modern poetry’. De nadruk ligt hoofdzakelijk op klassieke Chinese poëzie van de Tang Dynastie (618-907) en de Sung Dynastie (960-1127 voor noordelijke Sung; 1127-1279 voor zuidelijke Sung). Telkens komen een aantal vertegenwoordigers aan bod met één of meer fragmenten uit hun werk. Uitzonderlijk wordt een korte biografie of een inleiding tot een dichter of een werk gegeven. De recentste dichter is Hsin Mu (geb. 1943).
http://www.staff.uiuc.edu/~d-gao/china.html
Lu Xun (1881-1936) wordt beschouwd als de vader van de moderne Chinese literatuur. Hij schreef verhalen, poëzie, essays, literaire kritiek en literaire geschiedenis. Deze site geeft een overzicht van zijn leven en werk met besprekingen van individuele werken en fragmenten. Er werden hyperlinks naar informatie op andere sites opgenomen.
http://www-hsc.usc.edu/~gallaher/luxun/luxun.html
‘Major modern Chinese writers’ bundelt 14 beknopte Engelstalige biografieën van moderne Chinese schrijvers. Het gaat voornamelijk om schrijvers die rond de eeuwwisseling geboren zijn als Ba Jin (geb. 1904), Ding Ling (1904-1986), Lao She (1899-1966) en Bing Xin (geb. 1900). Telkens wordt een foto afgebeeld.
http://library.byu.edu/~asian/cwri.html
Op onderstaande URL een kort overzicht van de IIAS Workshop ‘Modern Chinese poetry’, die in september 1995 in Leiden plaatsvond. Interessant voor een kort overzicht van Engelse studies over moderne Chinese poëzie, waarbij Nederland volgens de auteur een voortrekkersrol speelt.
http://iias.leidenuniv.nl/iiasn/iiasn7/eastasia/poetry.html