Een man, een man, een MAN!
Het is nog niet lang geleden dat Renate Dorrestein voor het eerst een man van enige betekenis in haar werk liet voorkomen. Zwier is in Ontaarde moeders (1992) een archeoloog die de zorg voor zijn dochtertje op zich heeft genomen. Hij handelt naar beste kunnen, want zijn vrouw, Bonnie, heeft hen met het oog op haar carrière verlaten. Ontaarde moeder nummer één. Meijken heeft na een verkrachting op haar 18de haar kind (Bonnie) aan haar moeder afgestaan, die uit een oerverlangen om te baren het kind voor zich opeiste. Meijken sloot zichzelf op en vrat zich te barsten. Ontaarde moeders van een heel andere aard. Doorheen vier generaties schijnt zich een akelig duidelijk patroon af te tekenen. Zolang de vrouw wegens haar fysieke mogelijkheden als vanzelfsprekend geacht wordt kinderen te baren, is ontaard moederschap iets onvermijdelijks. Jazeker, de natuurlijke orde der dingen. Het boek werd door de pers opvallend goed ontvangen. ‘Het gaat dan ook over een man’, verklaart de schrijfster. Maar het zou ook kunnen dat het is omdat ze hier de slapstick achterwege heeft gelaten; daar wilden veel critici nogal eens over struikelen. En ook al gaat het er fysiek en mentaal hard aan toe, Ontaarde moeders kent zeer gevoelige momenten. Het lijkt erop dat Dorrestein de gewraakte barrière van groteske en strijdbare retoriek heeft afgebouwd.
Een sterke man (Li 1995, p. 19) is een raamvertelling rond het overlijden van de charismatische Stephen O'Shaughenessy, die op zijn Ierse landgoed kunstenaars samenbrengt opdat ze tot het hoogtepunt van hun talent zouden kunnen komen. Het boek bestaat uit vier monologen waarin evenveel vrouwen tegen een politie-inspecteur een verklaring afleggen. Blijkt dat de aanwezigen slachtoffer dreigden te worden van een door Stephen listig opgezette intrige. Het had een detective kunnen zijn, maar Dorrestein leidt haar verhaal naar een oud stokpaardje: ook al is de man een nul, hij wordt door vrouwen zodanig bewonderd dat ze zichzelf gaan wegcijferen en zo dragen ze actief aan zijn machtspositie bij. Verborgen gebreken (Li 1996, p. 430), over incest, schuld, eenzaamheid, bevestigt nogmaals dat de jolige vlotheid van de eerste jaren, die je met wat slechte wil voor oppervlakkigheid zou kunnen verslijten, zich allang in een weloverwogen, transparante schrijfstijl heeft ontwikkeld. Het eigenzinnige spel met de fantasie kan Dorrestein nog steeds niet laten. Ze toont overigens al 12 romans lang dat ze er alle kanten mee uitkan. Het eerstvolgende dat je van haar mag verwachten, is een kleine bundel aforismen, die ter gelegenheid van de Boekenweek (12-22 maart) wordt uitgegeven.
[Jen de Groeve]
Het werk van Renate Dorrestein wordt uitgegeven bij Contact en Pandora pockets. Er verschijnt een nieuwe editie van Voor alles een dame, Ontaarde moeders, Het hemelse gerecht en Een sterke man.