Boekenweetjes
De Beursvereniging voor de Duitse Boekhandel heeft de Vredesprijs toegekend aan Mario Vargas Llosa; de auteur krijgt de dotatie van 20.000 mark (ca. 400.000 frank) op 6 oktober tijdens de Frankfurter Buchmesse. In zijn talrijke romans en essays zijn gerechtigheid en individuele verantwoordelijkheid vaak centrale thema's. De Peruaanse auteur heeft ook altijd een groot politiek engagement getoond, met o.a. in de jaren '60 en '70 grote polemieken over communisme en revolutie, en zijn kandidatuur voor het presidentschap van zijn land in 1990. Pas verscheen nog de vertaling van het tweede deel van zijn autobiografie (zie p. 460).
In Israël overleed de Arabisch-Israëlische auteur Emile Habibi aan de gevolgen van kanker; de Palestijnse schrijver was erg omstreden omwille van zijn politieke overtuigingen. Hij was communistisch parlementslid in Israël en bepaalde zijn positie, rekening houdend met zowel zijn Arabische als christelijke Palestijnse achtergronden. Hij begon te schrijven toen een Israëlische minister het bestaan van een Palestijns volk loochende omdat er geen Palestijnse literatuur was. In 1982 aanvaardde Habibi de Israëlische staatsprijs voor literatuur, wat opnieuw tot een controverse leidde. In het Nederlands vind je van hem alleen de roman De wonderlijke lotgevallen van Sa'ied de pessoptimist (NCOS, 1993).
Eind april stierf de Ierse schrijfster Molly Keane op 91-jarige leeftijd. Ze schreef een tiental romans onder het pseudoniem M.J. Farrell, waarvan de eerste op haar 17de. In 1981 werd ze genomineerd voor de Booker Prize voor Een meisje van stand (Epo, 1994); ander vertaald werk is Liefde en toewijding (Epo, 1991). Haar romans zijn meestal wrange familiegeschiedenissen, tegen de upper-class-achtergrond waaruit Keane afkomstig was.
De Duitse schrijver Günter Grass werd onderscheiden met de driejaarlijkse Thomas Mann-prijs van de stad Lübeck 1996. Grass stond vorig jaar nog in het brandpunt van een controverse omwille van zijn politieke roman Ein weites Feld; de vertaling verschijnt in het najaar bij Meulenhoff.
Op 3 mei overleed de 96-jarige joods-Duitse schrijver Hermann Kesten. Tijdens het Derde Rijk was hij voorvechter van de vrijheid van de kunstenaar. In 1933 werd hij uitgewezen en woonde in Amerika vanaf 1940; hij bleef wel lid van de Duitse Academie voor Taal en Poëzie en was PEN-voorzitter; in 1974 won hij de Georg Büchner-prijs.