Ooievaar
Ook nog in de marge van de Nederlandse boekenweek drie mooie Ooievaars: twee opmerkelijke romans uit 1960 van Boeli van Leeuwen werden in één band gebundeld: De eerste Adam volgt de levens van pater Bodin en de jonge Adam Polaar tot ze elkaar ontmoeten op Curaçao. Hun achtergrond verschilt grondig en de confrontatie tussen diegene die de ‘mensheid’ voor ogen houdt en de wereldse altruïst, brengt geen uitkomst. De rots der struikeling reconstrueert het leven van de in Venezuela omgekomen Eddy Lejeune. Hij was daar op zoek naar diamant en de vraag stelt zich of het om een ongeluk, moord of zelfmoord gaat. In 1960 bekroond met de Vijverbergprijs.
Hugo Pos debuteerde in 1985 op 73-jarige leeftijd en zijn late beslissing werd algemeen toegejuicht. Het decor voor zijn verhalen is veelal geboorteland Suriname, ze vallen op door hun schijnbaar lichtvoetige anekdotiek in een heldere, fijnzinnige en ongecompliceerde vertelstijl. Uit zijn vijf verhalenbundels werden in Gedane zaken de beste 20 geselecteerd.
Maar ik blijf bevat drie romans van Astrid Roemer: ‘Nergens ergens’, ‘Over de gekte van een vrouw’ en ‘Een naam voor de liefde’. Drie romans over Suriname, ontworteling, racisme, botsende culturen. Astrid Roemer schrijft poëtisch, gedreven en sterk beeldend, maar dat sterk suggestieve proza leest vaak wat moeizaam.
Natuur zal kunst nooit blijvend evenaren bevat 100 gedichten die Peter Verstegen vertaalde, telkens met de oorspron-kelijke tekst afgedrukt. Verstegen liet zijn keuze vnl. afhangen van de vertaalbaarheid van een gedicht ‘zonder al te groot verlies aan betekenis, in een vorm die een behoorlijke afspiegeling vormt van de muzikaliteit, de structuur en de expressieve kracht van het origineel’. De selectie toont vooral veel klassieke auteurs; in een uitgebreide ‘Commentaar’ licht Verstegen de auteurs en hun werk toe.
In Kinderen verzamelde Willem Wilmink ‘meer dan honderd gedichten over hun wondere wereld’ en waar wenselijk licht hij auteur of gedicht toe. De keuze reikt van een vertaling uit Chretrien de Troyes' Yvain (12de eeuw) tot William Blake, Karel Waeri, Lucebert, Elisabeth Eybers, Wannes van de Velde...
[Jen de Groeve]