Boekenweetjes
Op 1 maart jl. overleed de 80-jarige Portugese auteur Vergilio Ferreira. Geboren in een afgelegen bergdorp maakte hij in de jaren '30 aan de universiteit van Coimbra kennis met de zgn. neorealisten, die kritisch de realiteit analyseerden, m.n. de Salazar-dictatuur, het opkomende stalinisme en nazisme, en de Spaanse burgeroorlog. Ferreira was een filosofische verteller en evolueerde van het existentialisme naar een gevoelsmatige visie, met als thema's leven en dood, kunst en mysterie. Zijn latere boeken zijn autobiografische overpeinzingen en daarnaast hield hij sinds 1980 een dagboek bij. Ferreira was ook een bekende essayist; in 1991 kreeg hij in België de Europalia-literatuurprijs. De roman Voorgoed (zie p. 272) is als enige werk in het Nederlands vertaald.
De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft prijzen uitgedeeld. Voor Het gat in de wereld (Atlas, 1993) krijgt Benno Barnard de driejaarlijkse Frans Kellendonk-prijs. De opdracht van Wessel te Gussinklo werd onderscheiden met de jaarlijkse Van der Hoogtprijs en De Henriëtte Roland Holst-prijs, een onderscheiding voor een sociaal bewogen literair Nederlandstalig werk, is toegekend aan Inez van Dullemen voor Het land van rood en zwart.
Bij Prometheus/Standaard verscheen onlangs Maerlants wereld, een studie van Frits van Oostrom over Jacob van Maerlant. Van Oostrom geeft hierover een lezingenreeks, telkens om 20h in Boekhandel Walry in Gent (16 april), De Groene Waterman in Antwerpen (17 april), Boekhandel Raaklijn in Brugge (19 april) en de Grote Aula van de KUB (22 april).