Rainbow Crime
Ze komen in achronologische volgorde, de delen van het Bernie Gunther-drieluik van Philip Kerr. Vorig jaar opende Muntinga met Het handwerk van de beul, deel twee; het eerste deel, Een Berlijnse kwestie, is zopas verschenen. Bernie Gunther is privé-detective in Berlijn, kort voor de Tweede Wereldoorlog. Het is zomer 1936 en Gunther kwijt zich bijzonder goed van zijn eerste opdracht. Te goed volgens sommigen en uiteindelijk gaat zelfs Goering zich met de zaak bemoeien. Philip Kerr heeft zich begin jaren '90 stevig gelanceerd met deze vrij harde actiethrillers. Goede plots, een sterk hoofdpersonage en een verrassende afwikkeling. Deel drie volgt zeer binnenkort.
John Harveys Charlie Resnick opereert in de verpauperde achterbuurten van Nottingham. Hij houdt van jazz, katten en speurwerk in Amerikaanse stijl. In Hartzeer heeft hij te maken met een geschifte moordenaar. Twee vrouwen worden kort na elkaar verkracht en vermoord. De link tussen de misdaden is een contactadvertentie. Harvey is bijzonder sterk in sfeerschepping. Inspecteur Resnick is goed op weg om zich qua populariteit aan een Morse of een Frost te gaan meten. De televisieserie zit daar uiteraard voor veel tussen.
‘Kijk uit voor oude dametjes, want ze zijn keihard, wat ik van mezelf niet kan zeggen’. Een begrijpelijke verzuchting van private eye Kinsey Millhone in B van bedrog, nadat ze door een stel ouwertjes listig om de tuin werd geleid. Ze heeft zodanig in een op het eerste gezicht onschuldig potje geroerd dat ze er op een haar na het hachje bij inschiet. Millhones speurwerk is deskundig en consequent, ze is integer en laat zich door niemand op een zijspoor brengen. Een hardboiled dame die graag vergeleken wordt met Raymond Chandlers Philip Marlowe. Maar Sue Grafton heeft haar personage toch net iets minder hard afgelijnd; ze is wat kwetsbaarder en minder cynisch. Een voortreffelijk uitgetekend karakter en - afgaande op het succes van de alfabetreeks - bijzonder populair.
Margaret Maron werd voor De stille getuige royaal gelauwerd in de Verenigde Staten (o.m. met de Edgaren de Agatha Award). Deborah Knott, een jonge advocate in North Carolina, is het idealistische hoofdpersonage. Ze wordt door de dochter van een jeugdvriend belast met het onderzoek naar de moord op haar moeder, 18 jaar na de feiten. Deborah delft met de feiten uit het verleden ook een aantal diepgewortelde problemen uit het conservatieve zuiden op, zoals racisme en aversie tegen homoseksualiteit. Ze is met haar beredeneerde aanpak en gevoelig idealisme een aantrekkelijk personage; Maron maakt werk van de psychologische uitdieping en sociaalmaatschappelijke omkadering. En de plot lijdt er in geen enkel opzicht onder. De stille getuige is een van haar beste trouwens.
‘Verdwenen, maar niet vergeten’ staat telkens opnieuw op de briefjes die een moordenaar bij zijn slachtoffers achterlaat. Een verdachte wordt gearresteerd maar niet veroordeeld. Volgen 10 jaar stilte en dan begint het moorden-met-een-boodschap opnieuw. Phillip Margolin maakte met Verdwenen, maar niet vergeten een verrassende intrede op de Nederlandstalige markt. Rechtbankthrillers lopen door de band goed de laatste jaren en Margolin gooit als nieuwkomer zeker hoge ogen: vanwege zijn vernuftige plots en zijn onderhoudende aanbreng van de juridische problematiek, die je met gespannen aandacht zo'n 400 bladzijden lang blijft volgen.
Sara Paretsky heeft met haar V.I. Warshawski de weg gebaand voor een hele reeks zelfbewuste, doortastende vrouwelijke privé-detectives. In de inleiding van de verhalenbundel Haar beroep: detective neemt ze o.m. Virginia Woolf en George Sand onder de arm om de moeizame weg van de vrouwelijke stem in de literatuur te illustreren. Het is maar de vraag of dat nodig was om auteurs als Sue Grafton of Liza Cody en hun vrouwelijke hoofdpersonages te kaderen. De naam Paretsky op de cover lijkt trouwens verdacht veel op een lokaas, want haar bijdrage beperkt zich tot de inleiding. Een lokaas was niet nodig me dunkt, want deze bundel bevat niet eerder gepubliceerde verhalen van Sue Grafton, Marcia Muller, Liza Cody e.a. Niet de minsten in het genre dus en het is daarnaast aangenaam kennismaken met tot nu toe onvertaald gebleven schrijfsters als Julie Smith, Barbara Wilson, Fay Kellerman.