Boekenweetjes
Het ziet ernaar uit dat Salman Rushdie nog een extra slot op zijn deur moet doen. De auteur die nog steeds ondergedoken leeft omdat hij zich met zijn boek De duivelsverzen (Veen, 1989) de woede van de moslims op de hals haalde, heeft het nu ook verkorven bij de militante hindoe-organisatie Shiv Sena. Die heeft de macht in handen in de deelstaat Maharashtra, waarvan Bombay de hoofdstad is; daar speelt Rushdies nieuwe roman The moor's last sigh zich af. Daarin hekelt de schrijver de machtige Bal Thackery, leider van Shiv Sena; diens volgelingen waren alvast woedend na enkele voorpublikaties. India heeft het boek verboden. De roman is genomineerd voor de Booker Prize, die op 7 november wordt toegekend.
De Oostvlaamse Provinciale Prijs voor Letterkunde werd gewonnen door Guido van Heulendonck met zijn roman De vooravond (De Arbeiderspers, 1994).
De Amerikaanse science fiction en fantasy-schrijver Roger Zelazny (geb. 1937) is op 14 juni 1995 gestorven aan kanker. Voor zijn werk ontving hij zes Hugo en drie Nebula Awards, en de Franse Prix Apollo. Een groot gedeelte van zijn meer dan 30 romans en verhalenbundels werd in het Nederlands vertaald. Hij is vooral bekend voor zijn 10-delige ‘Amber’-cyclus en voor zijn sf-verhalen rond mythische thema's.
De Prix Goncourt krijgt een directe concurrent. Op dezelfde dag en hetzelfde uur van de uitreiking (op 13 november om 13 uur) organiseert Jean-Edern Hallier de uitreiking van de Prix Littéraire Honnête. Met deze prijs van 500.000 Franse frank wil hij reageren tegen de corruptie, waarvan hij de Prix Goncourt en de literaire wereld in het algemeen beschuldigt.