Boekenweetjes
De VBVB (Vereniging ter bevordering van het Vlaamse boekwezen) heeft een nieuwe algemeen voorzitter. Gilbert Goris wordt opgevolgd door Luc Demeester, directeur-uitgever bij Uitgeverij Lannoo. De VBVB overkoepelt drie beroepsverenigingen binnen het boekenvak, m.n. die van de uitgevers (VUV, Vlaamse Uitgevers Vereniging), die van de importeurs (VBI, Verenigde Boeken Importeurs) en die van de boekverkopers (VBB, Vlaamse Boekverkopers Bond). De VBVB is vooral bekend omwille van de organisatie van de Boekenbeurs, maar organiseert ook de Boekenweek, publiceert het vakblad ‘Tijdingen’ en het jaarboek Het boek in Vlaanderen en verzamelt en verwerkt informatie over het boekenvak.
De nieuwe voorzitter van het VBVB was voorheen voorzitter van de VUV; zijn plaats wordt er ingenomen door Jos Rens, directeur van het Davidsfonds, Leuven. De VUV groepeert 125 Vlaamse uitgevers en verdedigt hun belangen, o.m. het auteursrecht en de leenvergoeding, en stimuleert de verspreiding van Vlaamse uitgaven in het buitenland.
Mark Hudson heeft de Britse AT&T Non-Fiction Award gewonnen. Dat is met zijn 25.000 pond (zo een 1,2 miljoen frank) de grootste boekenprijs in Groot-Brittannië (de prestigieuzere Booker Prize is goed voor 20.000 pond). Hudsons boek Coming back brockens: a year in a mining village is het verhaal van het mijnstadje Horden aan de noordoostkust van Engeland, waar de schrijver op zoek gaat naar zijn roots. Van Hudson is bij uitgeverij Het Wereldvenster Onder de vrouwen van Dulaba verschenen. Ook geen geringe prestatie want het boek werd in Engeland uitverkozen tot het beste reisboek van 1989 en het ontving de Thomas Cook Travel Awarden de Somerset Maugham Prize voor non-fictie. Toch is Hudson voor de AT&T een onverwachte winnaar; een van de gedoodverfde favorieten was namelijk de Zuidafrikaanse president Nelson Mandela met zijn autobiografie De lange weg naar de vrijheid (zie p. 585).
Op 16 juli overleed de 86-jarige Engelse dichter Stephen Spender aan een hartstilstand. Naar aanleiding van zijn gedicht ‘The Pylons’ werd Spender in de jaren '30 enigszins schamper door een criticus gebombardeerd tot boegbeeld van ‘The Pylon Poets’. Spender en zijn vrienden W.H. Auden, Christopher Isherwood, Carl Day Lewis en Louis Macniece hadden namelijk gebroken met de traditionele poëtica en schreven maatschappelijk geëngageerde gedichten, doorspekt met moderne woorden. Dit vijftal zou, als kern van ‘The Thirtiers’ jarenlang zijn stempel drukken op de Britse poëzie. Na een periode van militant communisme en de daarop volgende teleurstelling, werd Spenders oeuvre steeds introspectiever en gevoeliger. Ondertussen heeft hij zich al een epitheton verworven: de grootste Britse dichter van deze eeuw na W.H. Auden. In het Nederlands verschenen bij uitgeverij Amber enkel Spenders autobiografie, Binnenwereld (1990) en De tempel (1992), een autobiografische roman die Spender in 1929 schreef en waarvan het manuscript pas in de jaren '80 werd ontdekt.
Van 3 tot 7 oktober wordt in Barcelona Liber '95 georganiseerd. De Nederlandstalige literatuur zal daar als eerste anderstalige literatuur te gast zijn. De culturele presentatie van Vlaanderen en Nederland wordt verzorgd door de Stichting Frankfurter Buchmesse 1993, die zich zal omdopen tot Liber '95. Op 2 oktober zullen 17 prozaschrijvers uit ons taalgebied in Barcelona voorlezen uit eigen werk, onder wie Hugo Claus, Tom Lanoye, Eddy van Vliet, Leon de Winter, Hella S. Haasse, Marcel Möring, Herman de Coninck en Connie Palmen. Het Nederlandstalige boek zal ook op veel aandacht kunnen rekenen in vakbladen en de media. Inlichtingen: Stichting Frankfurter Buchmesse 1993, Aquilonlaan 2/5, 1200 Brussel. Tel. 02/772.30.12.
De Albert Camus-prijs werd toegekend aan Jean-Noël Pancrazi voor de roman Madame Arnoul.
Op 5 augustus overleed in Antwerpen de schrijver Bert Peleman. Hij schreef toneel en poëzie, waarin natuur en platteland werden verheerlijkt; in 1980 werden bij Orion zijn Verzamelde gedichten gepubliceerd. Peleman hield zich ook bezig met folklore en toerisme, was even voorzitter van het Mercatorfonds en stichtte vzw Mercatoria. Tijdens de oorlog was hij propagandaleider bij het VNV en werd voor collaboratie ter dood veroordeeld; dat verdict werd omgezet in een gevangenisstraf, maar in 1985 nog moest hij na een politieke rel o.w.v. zijn verleden de hem toegekende ridderorde van Leopold II afstaan.
Op 11 augustus overleed de filosoof Leo Apostel. In de jaren '60 was hij lid van de raad van bestuur van het Humanistisch Verbond en hij hielp de studierichting moraalwetenschappen oprichten aan de universiteit van Gent. Samen met Etienne Vermeersch en Jaap Kruithof was hij een van de belangrijkste onafhankelijke denkers in Vlaanderen. Enkele maanden geleden nog kende het Humanistisch Verbond hem de Prijs voor het vrijzinnig humanisme toe. De organisatie wil met de tweejaarlijkse prijs mensen belonen die zich actief inzetten voor het vrijzinnige gedachtengoed.
De week van de Openbare Bibliotheek, van 13 tot 20 oktober, zet het eeuwfeest van de film in de kijker, onder het motto ‘Van boek naar doek’. De volgende drie jaar zal in de grote bioscopen een promotiefilmpje te zien zijn dat bioscoopbezoekers warm moet maken voor bibliotheekbezoek.
De Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen (in 1995 uitgeschreven voor poëzie) is voor Ogentroost (De Arbeiderspers, 1992) van Herman Leenders (voor gepubliceerd werk) en voor De jager heeft een zoon van Jozef Deleu voor niet-gepubliceerd werk, hoewel de bundel ondertussen bij Van Halewijck is uitgegeven.