Pockets
Van de pocketmarkt
Met de vakantie alvast in het vizier en de ‘maand van het spannende boek’ op handen geeft Muntinga in de ‘Rainbow crimes’ nieuwe adem aan misdaadverhalen, suspense en geweld. Als vanouds doen de Zwarte beertjes en de Crime club ook hun deel. Wie met reizen niet kan wachten, zoekt het deze maand best bij Pandora: Spanje, Afrika of de uithoeken van de wereld liggen binnen handbereik. Pandora klassiek brengt vijf meesters uit de wereldliteratuur en voor een stuk geschiedenis uit een aparte hoek tenslotte, is het aanbod van Globe weggelegd.
Eind vorig jaar startte men bij Muntinga met de reeks Rainbow crime. Vier misdaadromans, stuk voor stuk met kwaliteitslabel, beten de spits af. Naast de immer jonge Ruth Rendell en een Sue Grafton van het gekende niveau, verraste de keuze van - op de Nederlandstalige markt - relatief nieuwe auteurs als B.M. Gill en John Harvey. Intussen zijn er zes nieuwe ‘crimes’ gelanceerd:
De dooddenkster van Fran Dorf - eerder verschenen o.d.t. Hersenspinsels - is een intrigerende psychologische thriller over een psychiater die niet aflaat tot hij het mysterie achter een gruwelijke moord heeft ontsluierd. Laura Wade gaf zichzelf aan als de dader, terwijl een getuige toch duidelijk een man de moord zag plegen. Amerikaanse suspense à la Rendell, óók in kwalitatief opzicht.
Het duo Morse-Lewis is een gelukkige vinding geweest van Colin Dexter. De wat eenzame, knorrige, eigenzinnige inspecteur Morse, die steevast op de verkeerde vrouw verliefd wordt en emotioneel dus altijd met lege handen eindigt, lost met zijn ietwat slome assistent Lewis (een gelukkige huisvader) de lastigste moordzaken op. Morse is intelligent, integer en vooral in- en inmenselijk. Tweemaal ontving Dexter de Gold Dagger Award, De doden van Jericho werd bekroond met de Silver Dagger.
Sara Paretsky heeft met haar V.I. Warshawski een vrouwelijke private eye neergezet in de beste hard boiledtraditie. Impasse is een nieuwe vertaling van Dead lock, eerder verschenen o.d.t. Boem-boem is dood. Boom-boom is de neef van Warshawski en zij meent dat het ongeluk dat zijn dood tot gevolg had geen ongeluk was. Sara Paretsky mag gerust een trendsetter genoemd worden in het genre.
Kinsley Millhone is de taaie dame met wie Sue Grafton wellicht ooit het alfabet hoopt af te ronden. Gelukkig is ze voorlopig nog niet zo ver; J van Jaloezie (1993) is voorlopig de laatste in het Nederlands. Bij Muntinga verscheen eerst H van hartstocht, nu gevolgd door het schitterende I van in memoriam. De hoofdverdachte van de moord op Isabelle Bonney wordt wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Er wacht hem een fenomenale erfenis. Millhone wordt gevraagd de zaak te onderzoeken. Zoals alle voorgaande: klasse!
De hoofdrolspeelster in Studie in lila van de Catalaanse Maria Antonia Oliver, privé-detective Lonia Guiu, mag je in hetzelfde rijtje zetten als V.I. Warshawski en Kinsley Millhone. Zij is impulsief van karakter, eigenlijk maar een halve detective vindt ze zelf, die met meer geluk dan wijsheid haar job klaart. Studie in lila is auteurs eerste roman. Lonia vindt wellicht wat al te veel baat bij een goed gesternte, maar de roman mag er zijn. Uitstekende decortekening van een hectisch Barcelona.
Tot slot het zesde deel uit de spionageserie ‘Coq Rouge’ van Jan Guillou, Vendetta. Met geheim agent Carl Hamilton (Coq Rouge) als een harde versie van James Bond, is deze thriller goed voor heel wat (gratuit) geweld.