Boekenweetjes
De elektronische media draaien op volle toeren. In 1994 is het aanbod cd-titels (cd-rom, cd-i, 3DO en Electronic Book) met vijftig procent gegroeid. Eind vorig jaar waren er zo'n 9500 op de markt. Komt er een heuse groeiexplosie als straks de video-cd doorbreekt? Ook literaire uitgevers hebben inmiddels de weg naar de elektronische media gevonden. Ter illustratie. Het Duitse Fischer Verlag gaat een kritische editie van Kafka's roman Das process op cd-rom uitbrengen.
De Sacharov-prijs voor de vrije gedachte, uitgereikt door het Europees Parlement aan mensen ‘die consequent opkomen voor de vrije meningsuiting’, werd toegekend aan de Bengalese schrijfster Taslima Nasrin. Zij werd in haar land door moslim-fundamentalisten met de dood bedreigd. Haar roman Lajja (schande) beschrijft hoe de Hindoe's in Bangladesj onder de moslim-agressie te lijden hebben. Zij staat dit jaar in Dhaka terecht wegens ‘schending van het religieus gevoel’. Taslima Nasrin krijgt ook een eredoctoraat van de Gentse Universiteit.
De Russische Booker Prize, in 1993 ingesteld om de belangstelling voor de Russische literatuur in het Westen wat op te krikken, is in 1994 naar Boelat Okoedzjava gegaan voor zijn roman Gesloten theater.
De Poetry Book Society in Londen heeft de Ierse dichter Paul Muldoon bekroond met de T.S. Eliotprijs voor zijn dichtbundel The annals of Chile.
De nieuwe Woordenlijst Nederlandse taal (het zogenaamde groene boekje) met de nieuwe, officiële spellingsvoorschriften wordt uitgegeven bij Sdu (voor Nederland) in samenwerking met Standaard Uitgeverij (voor Vlaanderen). Daarmee zal de huidige voorkeurspelling worden gepromoveerd tot de enige officiële spelling. Een stap terug volgens velen, een op z'n minst grote aanpassing voor ieder die professioneel met het geschreven woord te maken heeft. De discussie is het afgelopen jaar gevoerd, velen zijn hoogst ongelukkig met de afloop, maar de beleidsmensen hebben beslist: citroen blijft citroen tot we binnen pakweg 50 jaar de zaak herbekijken.