[Nummer 0]
Redactioneel
Redactioneel
Met veel genoegen bieden wij u dit 0-nummer aan van het recensietijdschrift Leesidee. Het wil een representatief beeld geven van de vorm en de inhoud van het maandblad dat vanaf januari 1995 zal verschijnen. Wij streven in dit tijdschrift naar degelijkheid en ruime bruikbaarheid. Uiteraard moet het aanbod van recensies en rubrieken voor zich spreken, maar ter gelegenheid van dit 0-nummer willen we ook de context even toelichten.
Het recensietijdschrift Leesidee is een uitgave van het Vlaams Bibliografisch Informatiecentrum (Vlabin) v.z.w., dat eind juni 1994 werd opgericht. De vereniging heeft tot doel: ‘de ontsluiting, produktie en verspreiding van formele en inhoudelijke bibliografische informatie’. Deze doelstelling houdt onder meer de publikatie in van een recensietijdschrift. De ambitie ervan is een zo efficiënt en volledig mogelijke kritisch-informatieve ontsluiting van het lopende Nederlandstalige algemene boekenaanbod.
Leesidee is initieel gebaseerd op een samensmelting van de recensietijdschriften Boekengids van het Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekvoorziening (KCLB) v.z.w. en Lektuurgids van het Nationaal Bibliotheekfonds (NB) v.z.w. De opzet is echter ruimer en niet filosofisch of ideologisch gebonden. Voor alle duidelijkheid: Vlabin v.z.w. is een onafhankelijke, pluralistische organisatie. Overigens wordt de autonomie van de redactie van Leesidee gegarandeerd door de bestuursorganen van Vlabin v.z.w.
Zowel wat betreft de samenstelling van de redactieraad als het aantrekken van (nieuwe) medewerkers / recensenten geldt er geen enkele ideologische of filosofische premisse. Een objectief-geargumenteerde beoordeling vinden wij essentieel, zonder dat de recensent in een of ander keurslijf wordt gestopt. Zijn/haar persoonlijke visie is immers even belangrijk, want zij wijst als geen ander op het relatieve en gekleurde facet dat elke beoordeling nu eenmaal kenmerkt. Alle recensies en bijdragen worden met naam ondertekend en elke recensent is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn/haar bijdrage(n). De veelheid van stemmen en meningen die op die manier kan worden vertolkt, biedt volgens ons de beste garantie voor het pluralistische karakter van het tijdschrift.
Hoofdbestanddeel van Leesidee zijn uiteraard recensies. Omvang, vormgeving, invalshoek en stramien kunnen variëren. De recensies van nieuw verschenen boeken worden ingedeeld in een aantal vaste rubrieken: Nederlandstalig proza, Vertaald proza, Poëzie, Toneel (niet in dit 0-nummer), Non-fictie en Strips.
Bovendien worden een aantal rubrieken voorzien die, naargelang van het boekenaanbod, de beschikbare ruimte of de actualiteit, aan bod kunnen komen. In Thema in de kijker wordt aan de hand van korte annotaties een (selectief) overzicht gegeven van Nederlandstalige boeken over een actueel onderwerp. Zowel nieuwe als oudere, maar nog beschikbare titels komen aan bod. Auteur in de kijker biedt korte overzichtsbijdragen van het werk van één auteur; de klemtoon ligt ook hier op een aantal geannoteerde titels. Van de pocketmarkt inventariseert en becommentarieert de nieuwe titels binnen dat specifieke aanbod. De rubriek Uit de tijdschriften - niet opgenomen in dit 0-nummer - wil de opmerkelijke bijdragen of themanummers van een aantal literaire en algemeen-culturele periodieken signaleren. Boekenweetjes tenslotte biedt een selectief overzicht van de boekenactualiteit in zeer brede zin: bekroningen, literaire manifestaties, verfilmingen, theaterbewerkingen enz. Elk nummer wordt afgesloten met zowel een auteurs- als een trefwoordenregister.
Leesidee zal 10 maal per jaar verschijnen, elke maand behalve in juli en augustus. Een jaargang wordt afgesloten met een cumulatief registernummer. In een afzonderlijke bijlage vindt u alle concrete gegevens in verband met abonnering. Wij hopen van Leesidee een bruikbare en interessante wegwijzer te maken in het immense boekenaanbod en op die manier een eigen bijdrage te leveren op het gebied van leesbevordering.