Nederlandse Boekhistorische Vereniging
De nbv, opgericht in 1993, is een landelijke vereniging die zich richt op allen die het oude en het nieuwe boek in al zijn verschijningsvormen een warm hart toedragen. De nbv is een actieve vereniging die onder haar leden evenzeer prominente wetenschappers als amateuronderzoekers, en zowel journalisten als antiquaren telt. De vereniging is statutair gevestigd te Leiden en opereert sinds 1997 onder auspiciën van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Alleen of in samenwerking met anderen uit de wereld van het boek organiseert de nbv tal van activiteiten.
Leden van de nbv nemen deel aan speciale excursies naar tentoonstellingen, bibliotheken, musea of andere boekvriendelijke instellingen. In de afgelopen jaren heeft de vereniging onder meer een bezoek gebracht aan Museum De Waag in Deventer, Museum Wartena in Franeker, het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, de bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos en de Academie voor de Vrije Geest in Amsterdam, veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem, drukkers- en boekbindersbedrijf Wöhrmann in Zutphen en de prentenverzameling van het Rijksmuseum. De excursies worden, evenals de jaarvergaderingen voor de leden, opgeluisterd met voordrachten van experts over boekhistorische onderwerpen.
De nbv is ook actief in het organiseren van congressen. Al in het eerste jaar van haar bestaan was de nbv medeorganisator van het spraakmakende congres Bladeren in andermans hoofd: over lezers en leescultuur. Samen met de universiteiten van Leiden en Nijmegen organiseerde de nbv in 1997 een driedaags congres over de fameuze zeventiende-eeuwse uitgeversfamilie Elzevier en in 2004 vond een tweedaags congres plaats met de titel Vrouw en Boek: People's business bij uitstek. Onder de titel Aanstormend en gevestigd, boekonderzoek in de Lage Landen organiseerden de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis en de nbv in 2010 een gezamenlijk congres in Utrecht. De 250e verjaardag van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in 2016 was aanleiding voor een symposium over De wereld van het boek in 1766. Het 25-jarig bestaan van de nbv in 2018 werd onder meer gevierd met het jubileumcongres Nieuwe wijn én nieuwe zakken. Perspectieven in boekhistorisch onderzoek.
Congreslezingen worden gepubliceerd in gelegenheidsbundels of in dit jaarboek. Zo verscheen in 2016 de tweetalige bundel El comercio del libro entre los Países Bajos y España durante los siglos XVI y XVII / De boekhandel met Spanje in het Europa van de zestiende en zeventiende eeuw als resultaat van een gelijknamige studiemiddag uit 2014.