[Nummer 20]
Voorwoord
Voor u ligt het jubileumnummer van het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis, sinds 1993 de meest wezenlijke manifestatie van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging.
Twintig jaar! In een feestelijk voorwoord horen vanzelfsprekend enkele opmerkingen over heden, verleden en toekomst. Ik besef dat ik met die ‘enkele opmerkingen’ veel boekhistorici die zich de afgelopen jaren met hart en ziel voor de vereniging hebben ingespannen, tekort doe door ze niet te noemen. Ik hoop dat u mij dat vergeeft.
Ter zake.
Het Nederlandse boekhistorische landschap leek in het begin van de jaren 1990 aardig aangekleed; de Tiele-Stichting bevorderde ‘de wetenschap van het boek en de drukkunst en de daarmede samenhangende technieken’, het genootschap Petrus Scriverius behartigde de belangen van de wat traditioneler ingestelde liefhebbers van boek en bibliotheek en het gezelschap Convoluut bood boekhistorici een uitwisselingsplatform voor lopend onderzoek. Toch werden niet alle doelgroepen bereikt. In een ongepubliceerde tekst uit 1993 wenste Paul Hoftijzer een landelijke vereniging ‘die allen, die een actieve of passieve interesse voor de Nederlandse boekgeschiedenis hebben, kan samenbinden en die tevens de cultuurhistorische waarde van het boek onder de aandacht van een breed publiek kan brengen en daarvoor, waar nodig, ook in de bres kan springen’. Niet veel later was Hoftijzer een van de oprichters van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (nbv).
Bij de oprichting van de nbv waren de volgende boekhistorici betrokken: Han Brouwer, Berry Dongelmans, Paul Hoftijzer, Marika Keblusek, Lisa Kuitert, Otto Lankhorst, Jeroen Salman en Garrelt Verhoeven. De vereniging bleek een schot in de roos. De leden kregen een Jaarboek en werden uitgenodigd voor excursies en symposia. Al gauw groeide hun aantal tot 300. En de inspanningen van de daaropvolgende besturen en redacties hebben ervoor gezorgd dat het ledental meer dan verdubbelde.
De nbv heeft ook de afgelopen jaren niet stil gezeten. Op 6 april 2010 organiseerde de nbv een congres in Utrecht, getiteld, ‘Aanstormend en gevestigd’, over de stand van de boekgeschiedenis in Nederland. De presentaties waren interessant en de discussies