10. Verslag van de commissie voor Taal- en Letterkunde over het verenigingsjaar 2009-2010
Ook in deze verslagperiode werden twee bijeenkomsten georganiseerd. De inmiddels traditionele bijeenkomst rond een bepaald thema werd op 13 mei 2009 gehouden.
Centraal stond de beoordeling en ranking van wetenschappelijke publicaties in de geesteswetenschappen onder de titel ‘Wat staat ons te doen: geesteswetenschappelijk onderzoek geteld en gelezen’. Er waren drie sprekers: Henk Pröpper sprak over de mate van internationalisering in het letterenveld, de financiële mogelijkheden en kaders, Marijke van der Wal gaf bij wijze van praktijkvoorbeeld inzicht in haar internationaal ingebed onderzoek naar zeventiende-eeuwse brieven, de Sailing letters, en Thed van Leeuwen van het Centrum voor Wetenschap en Technologie Studies hield een lezing over bibliometrische onderwerpen als citatie-meting. Van de vele zaken die in de discussie aan de orde kwamen, moet vooral de bevinding genoemd worden dat de nu veelal gehanteerde criteria bij publicatiebeoordeling voldoen voor de exacte wetenschappen, maar zeker niet altijd voor de geesteswetenschappen.
Ook in 2010, op 26 mei, vond de themamiddag plaats, ditmaal rond het onderwerp ‘Literatuurgeschiedenis’. Sprekers met verschillende achtergronden gingen in op hun ervaringen met bestaande literatuurgeschiedenissen voor het Nederlands en hun wensen voor en visies op andere vormen van literatuurgeschiedschrijving. Spreker en lezingtitels waren:
Joep Leerssen (Universiteit van Amsterdam), De historiciteit van de canon en de geschiedenis van het verleden; Frans-Willem Korsten (Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam), Fluïde geschiedenissen verbonden door literatuur; Jan Oosterholt (Université Charles de Gaulle - Lille 3), Literatuurgeschiedenis tussen winkel van Sinkel en speciaalzaak; Bart van den Haak (Alberdingk Thijm College, Hilversum), Een gelukkige klas. Nederlandse literatuur en de Tweede Fase van het VO. Ingewijden en buitenstaanders bood deze middag vele nieuwe feiten en inzichten.
Op de najaarsvergadering van 14 oktober 2009 werd door Karina van Dalen-Oskam een lezing gehouden over ‘De vrijheid van Middelnederlandse kopiisten’.
De Commissie woonde het symposium bij dat op 6 november 2009 door de redactie van het Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde werd georganiseerd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het