zitter was Vic van de Reijt. Dr. Jacques van Gerwen vertelde in zijn openingslezing over de moeizame opkomst van de ondernemersbiografie in Nederland in de afgelopen zestig jaar.
Vervolgens was het woord aan dr. Pim Kooij, als hoogleraar verbonden aan de rug en de Universiteit Wageningen, die mede namens dr. Ben Gales, economisch-sociaal onderzoeker aan de rug, verhaalde over het academische perspectief van ondernemersbiografieën.
Drs. Wessel Gossink, redacteur van Het Financieele Dagblad, sprak over de ondernemersprijzen die jaarlijks in Nederland worden uitgereikt. De ultieme ondernemer, op basis van welke criteria wordt die eigenlijk aangewezen? Drs. Jos van Hezewijk, directeur van Elite Research, hield vervolgens een verhaal over de oude en nieuwe ondernemerselites. De nieuwe elites van vandaag schoppen het niet zover als de elites van de Gouden Eeuw en de industrialisatie, was zijn stelling. Dr. Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut, ging in zijn lezing in op vijf kritische punten betreffende de ondernemersbiografie. De persoonlijke eigenschappen van de ondernemer roepen problemen op, terwijl het denken over de biografie als genre zich richt op biografieën van politici en schrijvers. Daarna was het de beurt aan dr. Luchien Karsten (hoogleraar aan de rug) om te spreken over de biografie vanuit het perspectief van de managementliteratuur.
Meindert Fennema, verbonden aan de afdeling Politicologie van de UvA, vertelde over zijn biografie van dr. Hans Max Hirschfeld, die in het voorjaar van 2007 zal verschijnen.
Drs. Matthijs Dicke verzorgde een duo-lezing met dr. Joop Visser over het grootschalige project Biografisch Woordenboek van Nederlandse Ondernemers. Aan dr. Arie van der Zwan, ex-topmanager, hoogleraar en biograaf, was de eer de laatste lezing van het congres te presenteren. Van der Zwan vestigde met een intrigerend verhaal de aandacht op het interbellum: volgens hem is het een van de interessantste perioden uit de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven.
Het Biografie Bulletin, een uitgave van de Werkgroep Biografie, verscheen in de ‘zomer’ van 2006 met een aflevering over biografieën van kinderboekenschrijvers en in het ‘najaar’ van 2006 werd het thema ‘wegbereiders en voortrekkers’ in het licht gezet, in 2007 was er een ‘voorjaarsnummer’ waarin enkele bijdragen over de vie romancée. Uiteraard werden in deze jaargang recente biografieën besproken.
Het bestuur van de Werkgroep Biografie bestond in 2006 uit: Koen