lezing ging spreker op een aantal aspecten van dit Nederlands aan de Amerikaanse Oostkust in. Wat weten we eigenlijk van deze variëteit van het Nederlands? Wat zijn de bronnen? Wie spraken deze taal, en waarom? Bij dit alles bleek sprake te zijn van mystificaties, vervalsingen, misverstanden en zoekgeraakte documenten. Van de taal als zodanig weten we misschien maar weinig, maar alleen al de door de spreker ondernomen speurtocht naar aanvullend materiaal mondde uit in een uiterst intrigerende onderneming.
De laatste vergadering vond plaats op zaterdag 22 november in Huize Heyendaal te Nijmegen. Hier sprak dr. Sophie Levie, hoogleraar literatuurwetenschap te Nijmegen, over het thema Biografisme: een nieuwe plaats voor de auteur in de literatuurwetenschap? Met de term biografisme wordt gedoeld op het negentiende-eeuwse gebruik om het werk van een auteur uit zijn biografie te verklaren, een gebruik waartegen literatuurhistorici aan het begin van de twintigste eeuw internationaal in opstand kwamen. Deze afkeer van de schrijver leidde tot een extreme concentratie op het literaire werk binnen het structuralisme en vervolgens louter aandacht voor de lezer in de receptie-esthetica. Nu echter de (cultuurhistorische) context waarin een werk is geschreven al een aantal jaren opnieuw in de belangstelling staat, is ook de maker van het literaire werk weer een gerespecteerd terrein van onderzoek. In haar lezing stelde Sophie Levie mogelijke toepassingen van de hernieuwde belangstelling voor de auteur in de literatuurwetenschap aan de orde, met als voorbeelden biografieën van twintigste-eeuwse auteurs als Proust, Valéry en Nabokov.
De vergaderingen werden door gemiddeld vijftien leden en genodigden bijgewoond. De convocaties zijn verstuurd naar de circa 240 leden van de Maatschappij die in het Zuiden van Nederland, in België en in het Duitse grensgebied woonachtig zijn. Het bestuur bestond in het verslagjaar uit dr. Marcel van der Heijden en dr. Nel Rogier, voorzitters, dr. Diederik Grit, secretaris en dr. Lizet Duyvendak, penningmeester.
Diederik Grit, secretaris