cobs en over egodocumenten uit de Boerenoorlog, Siegfried Huigen publiceerde een proefschrift met verkennende studies over het hele spectrum van de Nederlandstalige Zuid-Afrikaanse literatuur (De weg naar Monomotapa) en Wilfred Jonckheere schreef over Nederlandse literatuur over Zuid-Afrika.
Mede met het oog op de toenemende activiteiten van de Zuid-Afrikaanse afdeling heeft het bestuur ermee ingestemd dat de contributies van de Zuid-Afrikaanse leden voortaan in Zuid-Afrika aangewend zullen worden. Daarbovenop zal jaarlijks een bescheiden subsidie worden toegekend.
Onder personalia is het volgende te melden. Wium van Zyl is in 1997 benoemd tot hoogleraar en hoofd van het Departement Afrikaans en Nederlands bij de Universiteit van Wes-Kaapland. Siegfried Huigen heeft Wilfred Jonckheere eind 1997 opgevolgd als vertegenwoordiger van de Maatschappij in Zuid-Afrika. In de voor de Zuid-Afrikaanse neerlandistiek moeilijke jaren van de culturele boycot heeft hij het vuur brandende kunnen houden. Helaas valt er ook een sterfgeval te betreuren. Op 30 september 1997 overleed Ernst van Heerden (geboren in 1916) na een slepende ziekte in Johannesburg. Ernst van Heerden was voor zijn emeritaat in 1981 hoogleraar Afrikaanse letterkunde bij de Universiteit van die Witwatersrand. Hij genoot echter vooral bekendheid als dichter. Na aanvankelijk te zijn beschouwd als een minor poet van gedichten over sport, verwierf hij vooral in de laatste jaren grotere erkenning. Zijn laatste bundels werden bekroond met belangrijke literaire prijzen. In deze bundels staan veel overdenkingen over ziekte en sterfelijkheid, zoals het volgende fragment uit ‘Vooruitsig’, uit de bundel Najaarswys (1993):
[...] dit word geopenbaar
op drieërlei wyse sal moet sterf.
en die raaiselagtige rose
wat vlees en been verteer,
is dit rekenkundig die primêre dood.