12. Verslag van de Werkgroep Indisch-Nederlandse letterkunde over het jaar 1994-1995
Het bestuur van de Werkgroep, dat tevens de redactie vormt van het documentatieblad Indische Letteren, bestond uit: Reggie Baay (secretaris), Liesbeth Dolk, Frits Jaquet, Bert Paasman, Gerard Termorshuizen en Peter van Zonneveld (voorzitter).
Op 29 april 1994 vond in Leiden een lezingenmiddag plaats. Marijke Barend sprak over egodocumenten van vrouwen uit de v.o.c.-tijd, Marloe Bindels over de plaats die Indië tussen 1837 en 1900 innam in het tijdschrift De Gids en René Wezel over Indisch-Nederlandse typen uit de negentiende eeuw, met lichtbeelden.
Op 16 juni vond op de Pasar Malam Besar in Den Haag een studiedag plaats over Tjalie Robinson. Het aantal deelnemers bedroeg 270. De organisatie was in handen van de Indische Kulturele Kring, het Indisch Wetenschappelijk Instituut en de Werkgroep Indisch-Nederlandse letterkunde. Bert Paasman, Wim Willems, Ellen Derksen, Ralph Boekholt, Hadewych van Rheeden, Joop van den Berg, Guus Cleintuar en Edy Seriese voerden het woord. Wilma Scheffers sprak een tekst van Rudy Kousbroek uit. De lezingen zijn inmiddels gebundeld onder de titel Tjalie Robinson, de stem van Indisch Nederland, onder redactie van Bert Paasman, Wilma Scheffers, Edy Seriese, Peter van Zonneveld en Adrienne Zuiderweg. Het boek werd eind 1994 uitgegeven door de Stichting Tong Tong in Den Haag.
Op 23 september organiseerde de Werkgroep in samenwerking met het Moluks Historisch Museum te Utrecht een symposium over de Molukken en de literatuur. Henk Smeets behandelde de Molukse geschiedenis in vogelvlucht. Hans Straver sprak over de orale traditie binnen de Molukse cultuur. Dr. W. Backhuys noemde zijn lezing over de namen in het werk van Rumphius: ‘Over klipkousen en tooten; een blinde man en sate anjing’. Tijdens de lunchpauze werd de video Littekens van de geschiedenis vertoond; tevens bestond de gelegenheid, het Museum te bezichtigen. Peter van Zonneveld sprak over de opstand van Pattimura in de literatuur en Kester Freriks over de wereld van Maria Dermoût. Rian van Straalen vertelde over het verblijf van Beb Vuyk op Boeroe en haar roman Het laatste huis van de wereld in briefvorm. Ten slotte belichtte Otjep Rahantoknam het Moluks literair leven. Het symposium werd afgesloten met een geani-