11. Verslag van de Werkgroep negentiende eeuw over het jaar 1993-1994
De Werkgroep negentiende eeuw had op 1 april 1993 458 leden.
Het bestuur bestond uit dr. P.B.M. Blaas (voorzitter), N.P. van den Berg, mw. dr. A. Deprez, Henk Eijssens (penningmeester), dr. E. van Uitert en dr. Peter van Zonneveld. (secretaris). Op 11 maart 1994 nam dr. Deprez, onder hartelijke dankzegging, na zes jaar afscheid van het bestuur. Haar plaats werd ingenomen door dr. Jo Tollebeek.
Op zaterdag 13 november 1993 werd in de Stadsgehoorzaal in Leiden het zeventiende symposium van de Werkgroep gehouden. Het was gewijd aan François HaverSchmidt, wiens leven bijna een eeuw tevoren, in januari 1894, een einde nam. Onder het overkoepelende thema ‘François HaverSchmidt en zijn tijd’ sprak dr. Willem Otterspeer over de Leidse universiteit, dr. Peter van Zonneveld over het Leiden van Piet Paaltjens, dr. Marita Mathijsen over het proza, dr. Peter van Rooden over de sociale positie van de dominee, dr. Bert Altena over HaverSchmidt en de sociale beweging en dr. Anton van Hooff over suïcide in de negentiende eeuw. Het symposium werd besloten door een geanimeerde discussie en een langdurige borrel. De lezingen zijn inmiddels gepubliceerd in de eerste aflevering van de achttiende jaargang van het documentatieblad (januari 1994). Bovendien verscheen er onder redactie van Peter van Zonneveld en Nop Maas een afzonderlijke symposiumbundel onder de titel François HaverSchmidt en zin tijd, die op 20 januari 1994 in het Letterkundig Museum te Den Haag werd aangeboden aan Rob Nieuwenhuys.
Van het tijdschrift De Negentiende Eeuw verschenen vier afleveringen. De redactie bestond uit: Henk Eijssens, Jan Jaap Heij, Ton van Kalmthout, Nop Maas (secretaris), Marita Mathijsen, Pieter Stokvis en Peter van Zonneveld. De laatste nam, samen met Jan Jaap Heij, op 12 februari 1994 afscheid van de redactie, waarvan de eerste vanaf het begin deel uitmaakte, en de tweede sinds 1980. De kunsthistorica Saskia de Bodt kwam de redactie versterken.