Maatschappij nog dankbaar gebruik van de gastvrijheid van het museum, waar het gezelschap geruime tijd in een geanimeerde stemming bijeen bleef.
Op 13 november 1987 herdacht de Maatschappij de dichters-hoogleraren Albert Verwey en P.N. van Eyck. De eerste stierf in 1937, vijftig jaar geleden, de tweede werd honderd jaar geleden, in 1887, geboren. Om vier uur opende de voorzitter van de Maatschappij een bijeenkomst in het Leidse Academiegebouw aan het Rapenburg. Vervolgens werden zes lezingen van elk tien minuten gehouden, waarin verschillende aspecten van leven en werk van beide letterkundigen werden belicht. Achtereenvolgens voerden het woord dr. H.A. Wage, dr. J.D.F. van Halsema, Frank Ligtvoet, Lieneke Frerichs, dr. C.A. Zaalberg en Marijke Stapert-Eggen. Om kwart over vijf was de duisternis inmiddels vrijwel volledig ingetreden en toog het gezelschap naar het pand Kloksteeg 25, de plaats waar Verwey vele jaren heeft gedoceerd en waar te zijner ere de voorzitter een gevelsteen onthulde. (De teksten van de lezingen zijn opgenomen in dit Jaarboek in de rubriek Mengelingen.)
Op 17 november is door de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met de kro en de Maatschappij, een Vondelherdenking gehouden. In de overvolle aula van de bibliotheek werd achtereenvolgens het woord gevoerd door dr. A.W. Willemsen, Kees Fens, mw. dr. M. Spies, Watse Tiesema en H.J.L. Vonhoff. De bijeenkomst werd opgeluisterd door het muziekgezelschap Camerata Trajectina, dat enkele liederen van Cornelis Padbrué, op teksten van Vondel, ten gehore bracht. Ook werd een speciaal Vondel-nummer van het Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde gepresenteerd. Ten slotte bestond de gelegenheid de tentoonstelling Vondel! Het epos van een ambachtelijk dichterschap te bekijken, die was ingericht in het Letterkundig Museum. De kro-radio heeft later uitvoerig aandacht aan de herdenking geschonken.
Op 11 december 1987 hield George Steiner in de Pieterskerk te Leiden de zestiende Huizinga-lezing. Zoals bekend is, worden de Huizinga-lezingen gehouden onder auspiciën van de faculteit der letteren van de Rijksuniversiteit te Leiden, nrc-Handelsblad en de Maatschappij. De lezing van George Steiner is inmiddels door Bert Bakker gepubliceerd, terwijl dezelfde uitgever ook de verzamelde Huizinga-lezingen 1972-1986 het licht heeft doen zien onder de titel Alle cultuur is streven. De bundel is voorzien van een voorwoord van dr. H.L. Wesseling.
Op 9 januari 1988 werd in het Vlaams Cultureel Centrum in Amster-