9. Verslag van de Werkgroep negentiende eeuw over het jaar 1984-1985
De Werkgroep negentiende eeuw had op 1 april 1985 521 leden.
Het bestuur bestond dit jaar uit: dr. A.G.H. Anbeek van der Meijden (voorzitter), Henk Eijssens (penningmeester), dr. L. Simons en Peter van Zonneveld (secretaris).
Op vrijdag 23 en zaterdag 24 november werd in het Vlaams Cultureel Centrum te Amsterdam een symposium gehouden over ‘Het beeld van de zeventiende in de negentiende eeuw’. Vrijdagavond sprak Bernt Luger over perspectiefproblemen in het beeld van de zeventiende en de negentiende eeuw; deze lezing werd nader toegelicht door een kleine tentoonstelling, die de heer Luger speciaal voor dit doel had samengesteld. Op zaterdag sprak dr. P.B.M. Blaas over het beeld van de Gouden Eeuw in de negentiende-eeuwse historiografie, waarna Eveline Koolhaas-Grosfeld de Gouden Eeuw en de negentiende-eeuwse schilderkunst belichtte, mede aan de hand van dia's. Tijdens de middag sprak Evert Wiskerke over een Vondel-discussie in de negentiende eeuw; vervolgens voerde Jan Oosterhoff het woord over het beeld van de Gouden Eeuw in de negentiende-eeuwse natuurwetenschap. De middag werd besloten met een geanimeerde discussie onder leiding van Peter van Zonneveld.
Van het tijdschrift De Negentiende Eeuw verschenen vier afleveringen. De redactie bestond uit: Henk Eijssens, Thera de Graaf, Jan Jaap Heij, Marja Keijser, Nop Maas, Marita Mathijsen en Peter van Zonneveld.
Op 8 februari 1985 verschenen ter gelegenheid van de vierhonderdtiende dies natalis van de Leidse universiteit het eerste deel van de Leidse Reeks xixe Eeuw: De Leidse maskerade van 1835, verzorgd door Peter van Zonneveld en Christiane Berkvens-Stevelinck. Het eerste exemplaar werd bij die gelegenheid in het Academiegebouw door dr. R. Th. van der Paardt, ondervoorzitter van de Maatschappij, aangeboden aan mr. K.J. Cath, voorzitter van het College van Bestuur.