Over de auteurs
Gerard Brantas (1926, Soerabaja); verbleef in WO II in een Japans interneringskamp. Studeerde biologie en was werkzaam als landbouw-etholoog. Nadien studeerde hij geschiedenis; hij legt zich toe op mentaliteitsgeschiedenis met jeugdboeken als bron.
Liesbeth Dolk (1954, Djakarta); studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Promoveerde in 1993 in Leiden op Twee zielen, twee gedachten. Tijdschriften en intellectuelen op Java (1900-1957). Doceerde enkele jaren aan universiteiten in Indonesië en Maleisië; sinds 1995 is zij universitair hoofddocente aan de Sorbonne in Parijs.
H.A.J. Klooster (1952) studeerde Geschiedenis en Indonesische talen aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1985 promoveerde hij aldaar op de moderne Indonesische historiografie. Hij is thans werkzaam als leraar economie en geschiedenis in het voortgezet onderwijs.
Goenawan Mohamad (1941). Kwam uit een nationalistisch milieu; zijn ouders waren in Boven-Digoel geïnterneerd. Als journalist en intellectueel hoort hij tot de prominente critici van het militaire bewind in Indonesië. Was hoofdredacteur van het in 1994 verboden progressieve weekblad Tempo. Ook als schrijver, dichter en essayist neemt hij een vooraanstaande plaats in in zijn land.
Huub de Jonge (1946) is als economisch antropoloog verbonden aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Publiceerde verscheidene studies (zoals zijn proefschrift) en artikelen over de Madoerese samenleving. Het aan de Indische jaren van A. Alberts gewijde themanummer van Indische Letteren (juni 1990) werd door hem samengesteld.
Henk Maier (1950) promoveerde in 1985 op Fragments of reading: the Malay Hikayat Merong Mahawangsa; is hoogleraar in Leiden en publiceert met name over Maleise, Maleisische en Indonesische literatuur. Heeft een groot aantal vertalingen op zijn naam staan van modern Indonesisch literair werk, met name van dat van Pramoedya Ananta Toer.
Toety Heraty Noerhadi (1933) studeerde onder andere in Nederland. Zij is hoogleraar filosofie aan de Universitas Indonesia en is daarnaast onder meer bekend als dichteres. Aanvullende informatie vindt men in haar in dit nummer opgenomen ‘egodocument’.
A. Teeuw (1921) was hoogleraar in de Indonesische en Maleise taal- en letterkunde in Leiden. Tot zijn talrijke publicaties horen het handboek Modern Indonesian Literature en het Indonesisch-Nederlands Woordenboek (laatste herz. dr. 1996). In 1993 verscheen zijn boek Pramoedya Ananta Toer. De verbeelding van Indonesië.