deze vakgebieden afgerond. Daarnaast kies zo'n 14 procent eerstejaars voor ‘taal & cultuur’.
Helaas zijn dit nu net de studies met de laagste studierendementen. En hier doemt de vraag op wat de Nederlandse samenleving terugkrijgt van de studenten die het meeste kosten van alle oeso-landen uitgezonderd de VS? Het antwoord is dit: van alle universitaire studenten die hun vierjarige opleiding beginnen, is na acht (8) jaar 60 procent in het bezit van een universitair diploma (bij mannelijke studenten is het 56 procent). Na vijf jaar studie heeft nog maar slechts een derde dit einddoel bereikt. Bij studierichtingen rechten en vooral degene die vallen onder ‘taal & cultuur’ haalt zelfs meer dan de helft helemaal nooit de eindstreep. De gemiddelde universitaire studieduur in maanden van een Nederlandse afgestudeerde ligt rond de 70 maanden, ofwel 5,8 jaar.
Het aantal studenten dat binnen vijf jaar de eindstreep haalt, is in het hbo gemiddeld 50,9 procent. Misschien geen wonder wanneer men bedenkt dat het aantal uren dat hbo-studenten wekelijks besteden aan studie sinds 2000 afnam van 38 uur per week tot 33 uur per week, terwijl de uren die werden doorgebracht met bijbaantjes toenamen van 11,3 in 2000 tot meer dan 16,4 nu.
Universitaire studenten studeren nog minder: vanaf 2000 is het gemiddelde aantal studie-uren per week teruggelopen van 32,3 naar 28,8, terwijl de bijbaantjes toenamen van 11,4 uur per week naar 16,2 uur per week. En deze cijfers zijn zwaar vertekend door het feit dat hierbij de door studenten opgegeven uren ‘zelfstudie’ zijn meegerekend. Bij studies als rechten en ‘taal & cultuur’ schommelt het aantal door de universiteit aangeboden uren studie per week niet zelden tussen 6 en 8 uur. Bij deze studies is dan ook te zien dat het aantal uren betaald werk het aantal universitaire studie-uren dikwijls verre overtreft. Geen wonder dat een collegevoorzitter onlangs sprak van een aanzienlijke groep ‘horecamedewerkers die er een studie bij doen’ binnen het studentenbestand van zijn universiteit.
Zo'n collegevoorzitter heeft overigens zelf geen bijbaantjes nodig. De collegeleden van universiteiten zijn - op hun collega's bij ziekenhuizen na - de best betaalde bestuurders in de publieke sector. Omdat aan universiteitsbestuurders gemiddeld meer dan twintig procent bovenop het basisloon wordt betaald, is menige bestuurder beter bezoldigd dan de eigen minister. Gelukkig, zult u zeggen, dat bij zoveel misstanden de studies in Nederland tenminste van impeccabele kwaliteit zijn. Zulks blijkt althans uit het systeem van visitaties dat de universiteiten jarenlang zelf uitvoerden. De onderwijsinspectie heeft veel lof voor deze inspanningen, behoudens dan het detail dat zij dikwijls op geen enkele wijze kan controleren hoe al die positieve oordelen tot stand zijn gekomen. ‘Wij bemerkten,’ schrijft de inspectie droogjes, ‘een discrepantie tussen de oordelen en kritische opmerkingen in de beschrijving [...] enerzijds en het totaaloordeel [...] zoals uitgedrukt in een cijfer anderzijds. Het cijfer valt frequent hoger uit dan men op grond van de beschrijving zou verwachten.’
De inspectie ‘verbaasde’ zich eveneens over het feit dat bij de visitaties het aspect ‘kwaliteit afgestudeerden’ in 94 procent van alle gevallen een voldoende kreeg. Bovendien verwonderde men zich over het feit dat visitatiecommissies met hetzelfde protocol en in een vergelijkbare situatie toch tot ‘een geheel andere beoordeling’ komen.
Binnenkort worden de beoordelingen van de studies overgenomen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (nvao) en de daaraan gelieerde Visiterende en Beoordelende Instanties (vbi's). Het is nu reeds duidelijk dat de kosten van dit Zelfstandig Bestuursorgaan enorm zullen zijn: in totaal per jaar zo'n 4 miljoen euro die grotendeels aan de universiteiten worden doorberekend.
Oog in oog met deze werkelijkheid is het onontkoombaar dat binnenkort een parlementaire enquête zal worden gehouden over het Nederlandse onderwijs. Dan zal men spijt hebben dat men nu niet met gerichte bezuinigingen en straf overheidstoezicht de universiteiten de nodige schoktherapie heeft toegediend om niet nog verder weg te zinken in lachwekkende treurigheid.
Aldus komt de interventie van D66 om de eerste verhoging van het collegegeld in zes jaar terug te draaien in een ander daglicht te staan. Het blijkt dat hiermee de meest geprivilegieerden van onze samenleving schaamteloos werden beschermd door de zeer geprivilegieerden voor de mediabühne van de bijzonder geprivilegieerden ten koste van de minst geprivilegieerden.