male voorsprong van 6000 stemmen, maar George W. Bush deed het twee jaar eerder in Florida niet veel beter.
Het buitenlandse beleid, waarmee Schröder sindsdien zowel de toekomst van de Europese Unie, de navo als de relatie met Washington op het spel heeft gezet, mag buiten Duitsland vragen oproepen, in eigen land stuit het veelal op instemming. Behalve bij de oppositionele cdu/csu, die hem bij monde van buitenlandwoordvoerder Wolfgang Schäuble verwijt Duitsland uitgeleverd te hebben aan Frankrijk en een diepe kloof met de Verenigde Staten te hebben geschapen. Daarmee is, stipuleerde Schäuble bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst van de Bertelsmann Stiftung, begin maart in Zuid-Duitsland, noch het Duitse belang gediend, noch dat van de EU, laat staan van de nieuwe leden die in 2004 willen toetreden tot de Unie.
Optimisten gaan ervan uit dat het uiteindelijk wel losloopt met de trans-Atlantische betrekkingen. Zodra de oorlog tegen Irak achter de rug is, zijn Washington, Berlijn en Parijs vanzelf weer op elkaar aangewezen. Daarvoor is de internationale economische en politieke onderlinge afhankelijkheid te groot. Pessimisten menen, dat er een blijvende verwijdering tussen de VS en Europa is ontstaan die grote gevolgen heeft voor de economische voorspoed in het Westen en de door de VS gedomineerde mondialisering. Een terugtrekking van Amerikaans kapitaal in Duitsland wordt niet uitgesloten geacht. Realisten daarentegen tellen hun knopen. Zij beweren, dat elke relatie aan spanning onderhevig is en een krachtig weerwoord onder vrienden altijd mogelijk moet zijn.
Dit neemt niet weg dat Duitsland zich momenteel in een diepe crisis bevindt. Binnenlands gaat het erbarmelijk. De conjunctuur beweegt zich opnieuw bergafwaarts, er dreigt een tweede recessie binnen twee jaar (de gevreesde ‘double dip’). De Duitse auto-industrie, de motor van de economie, ziet zijn afzetten teruglopen. Zelfs bij Volkswagen, de grootste autobouwer ter wereld, daalde de winst in 2002 met 12 procent. Ondernemers tonen weinig animo om te investeren, de afwachtende houding bij de consument begint zijn sporen na te laten.
En bovenal begint de afwachtende houding van Schröder pijnlijk te worden. Het afgelopen jaar groeide de Duitse economie in het geheel niet. Internationale economische en financiële organisaties tonen openlijk hun ongeduld over het uitblijven van maatregelen die zij al enige jaren als oplossing aanbieden: het dereguleren van de arbeidsmarkt en het bezuinigen op de sociale zekerheid.
Ook Nederland krijgt zijn trekken thuis van de stagnatie van de Duitse economie. Afgelopen jaar zakte de Nederlandse export naar Duitsland met bijna zeven procent tot 57,5 miljard euro, terwijl in 2000 nog een stijging van 21 procent werd geregistreerd. De import daalde in 2002 naar bijna 40 miljard euro. Ooit bedroeg de in- en uitvoer van en naar de Bondsrepubliek een kwart van de totale Nederlandse handel met het buitenland. Dat is verleden tijd; de Duitse import bedraagt thans nog geen 17 procent. Het afgelopen jaar, tot en met november 2002, nam de uitvoer naar de economisch belangrijke deelstaat Beieren met liefst 15,2 procent af. Alleen omdat Nederlanders vanwege een tijdelijk belastingvoordeel nog snel even meer dure Beierse auto's kochten, steeg de import volgens de voorlopige handelscijfers voor 2002 tegen de trend in met 8,4 procent.
De vraag is welke maatregelen Den Haag in petto heeft om het tij te keren. Het probleem is dat de politieke en diplomatieke contacten met Berlijn tot een absoluut minimum zijn beperkt vanwege het chaotische laatste jaar, de twee parlementsverkiezingen op rij en de langzame formatie. Premier Balkenende mag van veel markten thuis willen zijn, de directe band tussen Wim Kok en partijgenoot Gerhard Schröder ontbreekt bij de huidige regering ten enenmale.
Toch is het tijd voor maatregelen B vooral in Berlijn. De economische balans in Duitsland is desastreus. De internethausse heeft vele bedrijven het faillissement ingedreven en miljoenen kleine beleggers zwaar gedupeerd. Deutsche Telekom boekte zojuist een verlies van 24,6 miljard euro (een Europees record). Banken durven geen enkel risico meer te nemen, de Duitse staat stapelt schuld op schuld en het begrotingstekort overschrijdt ook dit jaar vermoedelijk de Europese drie-procentsnorm. De werkloosheid is gestegen naar 4,7 miljoen personen ofwel 11 procent van de beroepsbevolking. Indien de verborgen werkloosheid en de vele tijdelijke Duitse Melkert-banen (ABM-Stellen) worden meegerekend, staan ruim zeven miljoen Duitsers buitenspel. Twintig procent van de Oost-Duitse beroepsbevolking -