van Christelijke bewaarscholen aan moeders, die haar kinderen naar school brachten, de vraag gedaan werd: ‘U is zeker tegen vrouwenkiesrecht? Want U hebt geen tijd om aan politiek te doen. Wilt U dan maar even Uw handteekening zetten?’ Elders, in Zeeland, ging de beweging van mannen uit, o.a. van een dominee, die zijn dienstmeisje met een lijst bij de vrouwen van het dorp liet rondgaan, met verzoek, namens dominée, daarop te willen teekenen! Natuurlijk durfde men dominee niet weigeren en werd in de meeste gevallen geteekend zonder te weten waar het om ging. In Dordrecht liep een jonge dame met een lijst ter teekening die beweerde eigenlijk voor vrouwenkiesrecht te zijn, omdat de vrouwen immers evenals de mannen belasting moesten betalen! Bij aanbieding aan een huis stond de heer des huizes de jonge dame te woord en.... teekende op de lijst zijns vrouws naam!
Het is dus wel een beweging, die uitgaat van vrouwen, die uit beginsel tegen vrouwenkiesrecht zijn, zooals het heet! En de Kamerleden zullen met deze feiten zeker rekening houden, begrijpende, dat hier geen sprake kan zijn van den wil van het volk. De wil van het volk, die heeft zich uitgesproken in de drie petitionnementen vóór vrouwenkiesrecht aan de Regeering aangeboden, die te zamen meer dan een half millioen namen droegen. Dat van de S.D.A.P. in 1911 had 320.000 handteekeningen, dat der Vrijzinnige Democraten in 1912 36.000 en dat der Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht in 1915 165.000. In het geheel 520.000 handteekeningen dus, 12 maal zooveel als het anti-adres!
De voorstanders van vrouwenkiesrecht kunnen het geval dus geheel en bagatelle beschouwen! Zij weten, dat wie voor vrouwenkiesrecht is, dit is uit overtuiging, overtuiging veelal eerst gevestigd na grondige studie van het vraagstuk. En zij weten ook, hoeveel de meesten hunner er voor over hebben om het doel te bereiken, hoeveel strijd en hoeveel arbeid om te komen tot verwezenlijking van hun rechtvaardigen en natuurlijken eisch, eisch van den tijd tevens!
Maar eigenaardig is het na te gaan, hoe in elk land waar vrouwenkiesrecht stond ingevoerd te worden een anti-beweging werd op touw gezet. Er zijn altijd achterlijken, die bang zijn voor alles wat nieuw is, en éérst gelooven dat het er toch niet komen zal, omdat ze niet op de hoogte zijn van de evolutie der tijden, maar als de spookgestalte nader en nader komt, als deze eindelijk duidelijke vormen heeft aangenomen, dan opeens worden alle krachten ingespannen om het spook nog te verdrijven. In Amerika, hèt land van vrouwenkiesrecht, zijn die anti-bewegingen altijd het sterkst geweest en daar was men dus het best in de gelegenheid eens te onderzoeken wat ze waard waren. En wat bleek dan? Dat mannen, die er financieel belang bij hadden dat er geen vrouwenkiesrecht kwam, de beweging met groote sommen gelds steunden. Het waren de opkoopers van stemmen voor spoorwegen andere concessies, het waren de likeurstokers, bierbrouwers en dergelijken. Een vrouw, zoo redeneerde men blijkbaar, laat zich niet zoo gauw omkoopen om niet volgens eigen overtuiging te stemmen, een vrouw heeft teveel direct belang bij een beperking van het alcoholverbruik om, eenmaal politiek-mondig, niet alles te doen tot verbetering der drankwet!
Wij gelooven niet eenmaal, dat de mannen, die in ons land de anti-beweging leidden, zulk een dieperen grond daarvoor hadden; de weinig serieuze manier waarop zij dat deden, is er ons borg voor. Daarom anti's gaat gerust Uw gang! De voorvechters voor vrouwenkiesrecht sedert jaren hebben voor U slechts een medelijdenden glimlach over, omdat zij weten dat het stemrecht voor de vrouw er komen zal, ondanks alle tegenbewegingen, ondanks alle bezwaren! En de ca. 30.000 bij die vrouwen aangeslotenen, plus de velen die vóór vrouwenkiesrecht zijn, zonder zich bij een vereeniging aangesloten te hebben, zij allen weten, dat haar zaak eerlijk en goed is, zij weten dat het in het belang is der maatschappij, dat het kiesrecht voor de vrouw er eindelijk kome. En geen oogenblik zijn ze bevreesd dat gij anti's, die tegen Uw eigen belang en dat Uwer kinderen handelt, dat gij over haar zoudet zegevieren.
Dat vrouwen medezeggenschap krijgen in de wetgeving van den staat, die bestaat uit mannen en vrouwen beiden, is immers de natuurlijkste zaak ter wereld!
HENRIËTTE BEERSTECHER.