Tooneeloverzicht
door Stella Mare.
Met het oog op de beperkte, voor mij beschikbare ruimte zal ik mij bepalen tot het bespreken van de voornaamste gebeurtenissen op tooneelgebied van deze maand.
Laten wij beginnen met het ‘Nederlandsch Tooneel’, als zijnde het oudste tooneelinstituut. ‘De Familie Fourchambault’ door Emile Augier) dat een àl te oudbakken koekje uit een verschimmeld doosje is, ga ik dus stilzwijgend voorbij.
En nu: ‘De Tsarin’, dat interessante tooneelspel van Ludwig Biro en Melchior Lengyel (die destijds zoo ontzettend veel succes had met ‘Taifun’, hier ten lande door ‘de Tooneelvereeniging’ gegeven onder den titel: ‘De Zonen van Japan’.)
Er is heel wat gepraat en gekritiseerd over ‘De Tsarin’.
Kreten van verontwaardiging, kreten van bewondering hebben elkaar afgewisseld en de meening was zèer uiteenloopend.
Wat mij betreft - al geef ik toe dat dit stuk in het minst niet voor jonge meisjes geschikt is, ik juich het toe, dat het Nederl. Tooneel dit stukje heeft aangedurfd.
En het spel en de aankleeding waren ditmaal zeer goed!
In het kort genomen behandelt dit drama de liefden eener Tsarin. (Catherine II?)
Eene zeèr temperamentvolle, warmbloedige Tsarin, die boven àlles zich vroùw voelt, heeft voortdurend behoefte aan emoties.
Als op zekeren dag in groote opgewondenheid een jonge officier naar binnen stormt, alles trotseerend om de Tsarin, voor wie hij eene bijna heilige vereering heeft, te spreken en haar te waarschuwen dat zij door een aanslag op haar leven wordt bedreigd, voelt de Tsarin plotseling eene gloeiende liefde voor den jongen, frisschen, knappen graaf Alexei. Zij stuurt hem naar zijn kamer om zijn van de reis bestoven uniform tegen een ander te gaan verwisselen, en als de jonge Alexei terugkeert, vindt hij de bekoorlijke Tsarin in een gewaad, dat hem elke ingetogenheid doet vergeten.
Na een hoogst perverse, zwoele liefdesscène die door het buitengewone spel van onze groote actrice (mevrouw Mann-Bouwmeester) nòch walging, noch verontwaardiging opwekt, was de jonge Alexei voorgoed in haar netten gevangen.
Natuurlijk blijkt der Tsarin liefde ‘niet steeds bestendig van duur’, want na eene samenzwering, waarin Alexei geen schitterende rol speelt, valt hij in ongenade.
Geen nood: de Fransche gezant is een waardige opvolger van den jongen officier, en nu volgt dezelfde liefdesscène met de perverse trucjes, en - de Tsarin is weer in haar element. Het is werkelijk buitengewoon deze voorstelling. Zoó zag ik mevrouw Mann noòit. Zij wàs de bekoorlijke, verleidelijke vrouw, die elken man kon veroveren. Volkomen wekte zij de illusie, dat zij eene slechts 36-jarige vrouw was.
Wat een gratie, wat een bekoring, wat een schitterend spel. Alle hulde voor onze groote actrice!
De jonge Alexei heeft dien avond veel applaus ontvangen en werkelijk niet onverdiend. Om naast zulk eene groote actrice een waardig partner te zijn en te blijven is heusch niet gering te schatten. Zijn spel was uitstekend. Zijne ontroering bij de allereerste ontmoeting met de Tsarin meesterlijk.
Het was een genot dit frissche enthousiasme, die heilige vereering, en later die jeugdige hartstocht zoo voortreffelijk door den jongen Constant van Kerckhoven te zien weergeven.
Ik denk dat èn mevrouw Mann èn Constant van Kerckhoven in de toekomst nog heel wat hulde in ontvangst zullen nemen.