Het Hoofdbureau van het Mijnwezen.
In verschillende bladen werd er gedurende den laatsten tijd over geklaagd, dat aan het hoofdbureau van het mijnwezen alle werkzaamheden schenen stil te staan.
De klachten houden aan, een vol jaar na de indiening der stukken wordt den requestanten te verstaan gegeven dat hunne documenten nog niet in behandeling zijn.
Dat er op zonderlinge wijze met bescheiden, enz. wordt omgesprongen, bewijst het volgende:
Voortdurend raken er op het departement stukken weg. Een belanghebbende, die door deze nonchalance belangrijke schade leed, koos zich een rechtsgeleerden raadsman, die zich persoonlijk bij den Landvoogd vervoegde om zich over het gebeurde te beklagen. Eenigen tijd daarna werden de stukken teruggevonden in een schrijftafel-lade op het bureau.
Er verdwijnen zeer veel papieren die nooit worden teruggevonden in obscure laadjes.
Een andere geïnteresseerde heeft in de Javasche Couranten nagegaan, hoeveel aanvragen tot het doen van mijnbouwkundige onderzoekingen tusschen 6 April 1909 en 1 Maart 1912 werden ingediend en wat het antwoord was op de requesten.
De man kwam tot de volgende raadselachtige uitkomst:
Van de 808 ingekomen aanvragen werden er 730 toegestaan, 709 afgewezen en 240 ingetrokken.
Als de fanatieke statisticus zich niet verteld heeft, vreezen wij dat de temperatuur in het hoofdbureau van het mijnwezen een tikje te hoog is en zouden wij den daar arbeidenden ambtenaren den raad willen geven voortaan om twaalf uur 's middags huiswaarts te keeren, in plaats van om twee uur. Dat harde werken in den Oost kan treurige gevolgen hebben.
Onze hoop, dat de Regeering na de publicatie van het eerste bericht betreffende het Hoofdbureau, eindelijk afdoende maatregelen zou nemen om hierin verbetering te brengen, blijkt een ijdele te zijn en bewijst alleen dat de Regeering totaal onmachtig is om iets, wat ook, te doen. Het zoogenaamde streven van de Regeering om de zoo verwaarloosde Buitenbezittingen tot meerdere ontwikkeling te brengen is als een wassen neus te beschouwen, want zoodra particulieren pogingen doen om die Buitenbezittingen door mijn- of landbouwindustrie tot welvaart te brengen, worden die pogingen belemmerd door laksheid en onbekwaamheid van ambtenaren, die hun plicht verzaken, terwijl de Regeering er zelfs niet aan denkt die niets-presteerende ambtenaren uit den dienst te verwijderen.
Wij willen nu eenige beschouwingen geven in verband met het bericht in het Nieuws v/d Dag. Daarin wordt gezegd, dat alle werkzaamheden op het Hoofdbureau schijnen stil te staan. Een vol jaar na de indiening van stukken, heeft men zelfs de onbeschaamdheid den requestanten te durven mededeelen dat hun documenten zelfs nog niet in behandeling zijn genomen. Het toppunt van alles is echter dat er op dat Bureau stukken wegraken, niet een enkele maal, maar voortdurend, en dit geeft te denken. Stukken kunnen niet vanzelf verdwijnen, en wanneer er zeer veel papieren zijn, die nooit worden teruggevonden in obscure laadjes, dan is het aan te nemen dat die papieren vernietigd werden: er moeten personen zijn, die belang daarbij hebben.
De toestand op het Hoofdbureau is dus deze: ernstig gewerkt wordt er niet, maar bovendien mag men vermoeden dat er ambtenaren werkzaam zijn, geïnteresseerd in mijnbouwzaken, die belang hebben bij het verdwijnen van documenten van requestanten, om hun eigen belangen te dienen; m.a.w. een ware augias-stal, die zoo spoedig mogelijk dient opgeruimd te worden.
Onder die omstandigheden trekt het zeer de aandacht dat de Chef van het Mijnwezen zich op het oogenblik in de Padangsche Bovenlanden bevindt, waar hij volgens de couranten mijnbouwkundige opsporingen zou doen in een terrein, gelegen in de afdeeling L Kota's, dat bij G.B. van 25 October 1911 No. 57 gereserveerd werd voor mijnbouw van Gouvernementswege.
Of de chef nu voor dàt doel op Sumatra is, of wellicht ter regeling van werkzaamheden in de kolenmijnen te Sawak Loento, in elk geval blijft het vreemd dat hij op reis gaat op een moment, dat er geklaagd wordt, dat op zijn bureau ingekomen stukken na een jaar nog onbehandeld blijven en dat documenten zelfs totaal verdwijnen. De vraag