Correspondentie van de redactie met de abonnés
De redactrice van de Holl: Lelie brengt ter kennis van de lezers van dit Blad, dat zij géén manuscripten, of brieven, haar naar aanleiding der redactie-aangelegenheden toegezonden door niet-abonnés, kan beantwoorden langs particulieren weg. De correspondentie in dit Blad dient zoowel tot de beantwoording van brieven, als tot de mededeelingen betreffende aangenomen en geweigerde bijdragen, en zij, die zelve geen abonné of abonnée zijn, kunnen dus niet verwachten langs een anderen dan den correspondentie-weg te worden beantwoord. Wanneer zij door leesgezelschapkring, of samen-lezen, of op welke wijze dan ook, gelegenheid kunnen vinden de correspondentie-rubriek te volgen, dan is de redactrice bereid hen dáárin te beantwoorden.
Op dezen regel wordt voortaan géén uitzondering meer gemaakt, en afzonderlijke nommers, correspondentie-antwoorden aan niet-abonné's behelzend, worden niet meer toegezonden.
Alle Brieven moeten, om in de d.a.v. week omgaand te kunnen worden beantwoord, uiterlijk Zaterdag-ochtend in mijn bezit zijn.
Redactrice.
P.S. Het spreekt van zelf, dat deze regel alleen geldt voor eerstbeginnenden, èn voor briefschrijvers die in de corr: rubriek thuishooren.
Februari II. - Hartelijk dank voor Uw twee brieven. Ik hoop dat ik U toevallig zal leeren kennen. Ik heb namelijk een hekel aan ‘bezoeken om met elkaar kennis te maken.’ 't Lijkt mij altijd, alsof er dan reeds van te voren iets gedwongens en stijfs is in de verhouding. Ja, dat is wáár, dat ik mijn eigen weg ga door 't leven. Dat heeft mij veel strijd en veel lijden gekost, maar ik zou nu niet anders meer willen dan zoo leven als ik doe. Het is zoo heerlijk innerlijk-vrij te zijn. Alleen-staan is het sterkste gevoel wat er is. Maar alleen de sterksten kunnen dat: alleenstaan. Gij behoort tot de uitzonderingen die tevreden zijn met Ellen Stinia's uiteinde. De meeste lezers hebben graag een bevredigend, een verzoenend, opbouwend slot. Maar ik vraag in mijn romans nooit naar wat het publiek graag leest, maar alleen naar werkelijkheid, naar wat ik zie om me heen. Ik weet dat in zulke conflicten of een zich losmaken van alles of een ondergang, in halven waanzin van vertwijfeling, het einde is van 'n wezenlijk-geloovige steunlooze jonge ziel, waaraan opeens de oogen opengaan. Ik-ook geloof dat de vrouw in het vrije-liefde huwelijk ten onder gaat, behoudens heel enkele uitzonderìngs-gevallen. Het vrije liefde-systeem komt veel meer den man dan de vrouw ten goede. Natuurlijk, de natuurvolken zijn op sexueel gebied veel oprechter dan de beschaafde menschen.
Alles wat natuur is kan niet zijn: onzedelijk. De zoogenaamde onzedelijkheid is een door quasireinheid uitgevonden wanbegrip.
Ja, nadat ik onlangs Uw woonplaats dóórwandelde kan ik mij best begrijpen dat gij er wel eens uit wilt. Dat hebt gij nóódig. Ik was de gast van anderen, kon dus niet over mijn tijd beschikken. - Het verhaal dat gij mij doet omtrent Uw omgeving is een kostelijk staaltje van ‘verdraagzaamheid’
Ons huis is door ons verdoopt naar onzen ‘Benjamin’. Dat is inderdaad zoo. Ja, inderdaad, dieren zijn schatten. Dat is het rechte woord ervoor.
In Uw tweeden brief lees ik, dat gij zoo hartelijk mijn partij hebt getrokken, waarvoor ik uw nogmaals zeer dank zeg. Ik heb veel vijanden, maar ook goede trouwe vrienden. Dat ondervind ik dikwijls. En op het punt laster ben ik volkomen overschillig. Tegenover laster staat men immers zoo machteloos, dat het zonde is van den tijd zich dat ook maar één oogenblik aan te trekken.
Het lijstje van boeken, die de uitgever present geeft aan hen welke nieuwe Lelie-abonnes aan hem aanbrengen, heb ik niet, maar is steeds bij hem te verkrijgen. Ik vergat nog steeds U daarop te antwoorden.
Dank voor Uw instemming met mijn artikel: ‘De kuische Fridolin’. (Zie Lelie van 6 September, no. 10).
Ik-ook geloof dat het aangenomen-krijgen van 'n tooneel-stuk niet gemakkelijk is. En dan nog de kritiek daarna! 't Is één kliekje. En na één avond ‘valt’ dientengevolge 'n stuk, dat soms op de meest gemeene manier is afgemaakt door partijdigheid. Daarentegen, alle mogelijke goede-kritiek kan toch niet dwingen tot volle zalen, wanneer het publiek zich verveelt. Hartelijk gegroet.