Lettres
• In de collectie Kon bevindt zich een exemplaar van Dinky Toys in een uitvoering die afwijkt van de in H-m 13 afgebeelde omslagen. De kleur van dit omslag is groen, de N is in rood. Het werkje is gekaft in transparant papier. De afmetingen die u gaf lijken me wat globaal. Mijn exem plaar draagt zowel op de bijbehorende envelop als in het werkje zelf het nummer 43, waarmee uw veronderstelling dat de oplage ‘ruim veertig exemplaren’ bedroeg, iets meer is aangescherpt. Genoemd exemplaar van Dinky Toys is niet opengesneden, wat het lezen bemoeilijkt.
Collectie Kon
R.E. Kon
Amsterdam
• Ik heb wel eens ergens gehoord dat Hermans in eigen beheer vijftig exemplaren heeft vervaardigd van zijn Dinky Toys. Zelf bezit ik geen enkel exemplaar.
M. Coenen
Tilburg
• Wim Hermans kwam er op een dag achter dat je ‘in een boekwinkeltje op het Staringplein grote vellen papier kon kopen, die geheel bedrukt waren met bakstenen muren of straatkeien, of rode dakpannen, of groene ramen en groene deuren’. Dat staat in het verhaal ‘De schoorsteen’ in De laatste roker.
Het stratenplan van Aart Nugteren [H-m 12] wijst uit dat Wim dat papier moet hebben gekocht bij boekhandel ‘De Vraagbaak’, Staringplein 11. Het was volgens Nugteren ‘dé boekhandel annex leesbibliotheek in de buurt’. Aart Nugteren wist niet of Wim er ook kwam. Dat weten we vanaf nu dus wél.
Huib Ludriks
Amsterdam
• Uw magazine over Nooit meer slapen en wfh-wandeltocht 1 door de Amsterdamse binnenstad in oorlogstijd vind ik beide bijzonder geslaagd. Ik hoop dat andere wfh-wandeltochten een even fraaie bloemlezing uit zo verspreide fotocollecties zullen opleveren.
Gerard Soeteman
Nieuwerkerk aan de IJssel
• In nummer 12 drukte u het commentaar van W.F. Hermans af in het werk van Simon Vestdijk. Hermans gaf ook zijn opmerkingen ten beste in Apie Prins' autobiografie Ik ga m'n eige baan (1958). Ook dat boek werd indertijd geveild door Beijers in Utrecht.
H. Metz
Rotterdam
Collectie Metz