Woord vooraf
Op 1 juli 1589 overleed Christoffel Plantijn te Antwerpen. Sedert Max Rooses (1839-1914) zijn de handelsactiviteiten, wetenschappelijke contacten en uitgaven van de aartsdrukker der Nederlanden ononderbroken bestudeerd. Recente hoogtepunten van de Plantijnstudie zijn de publikaties van Leon Voet, ereconservator van het Museum Plantin-Moretus, waar het unieke bedrijfsarchief van Plantijn en zijn Antwerpse opvolgers, de Moretussen, wordt bewaard.
Toen de Vereeniging der Antwerpsche Bibliophielen het initiatief nam tot het uitgeven van een herdenkingsbundel, werd de redactie blij verrast door de snelle medewerking van binnen- en buitenlandse boekhistorici. De studies behandelen Plantijns veelzijdige activiteiten met hun internationale vertakkingen. Tevens werden twee bijzondere illustratiereeksen opgenomen: alle gekende contemporaine Plantijnportretten en een aantal blikvangers van zijn Antwerpse huis, het Museum Plantin-Moretus.
Op 20 maart 1989 organiseert de Vereeniging der Antwerpsche Bibliophielen een Colloquium waarop medewerkers aan deze bundel de resultaten van hun recent onderzoek rond Plantijn voorstellen.
Grote dank is verschuldigd aan de Stad Antwerpen, die met ware bibliophilia haar befaamde zestiende-eeuwse medeburger herdenkt Labore et Constantia.
De Redactie