Russische Plaatjes
Ernst Glaeser u.F.C. Weiskopf, Der Staatohne Arbeitsose. Drei Jahre Fünfjahresplan. - Berlin, Verlag Kiepenheuer.
Twee revolutionaire Duitsche schrijvers, Glaeser, ook in ons land beroemd door zijn ‘Jahrgang 1902’ voornamelijk, en Weiskopf, de schrijver van den Prager revolutieroman ‘Das Slawenlied,’ hebben gezamenlijk dit interessante plaatwerk over het Rusland der huidige reconstructie samengesteld. Hun werk is een illustratie van de talrijke reportages over Rusland, waarmee de internationale boekenmarkt op het oogenblik overstroomd wordt; een fotocommentaar, een ‘Buchfilm’ noemen zij het zelf. 265 voortreffelijke foto's, uit een collectie van 5000 fotografieën door de samenstellers gekozen. Hun doel is daarbij, naar zij in een woord vooraf verklaren, de waarheid en niets dan de waarheid te dienen.
Inderdaad zijn de foto's uiteraard objectief en authentiek, overtuigender materiaal omtrent de ontwikkeling van het Russische vijfjarenplan kan men nauwelijks aanvoeren. Buitendien is de compositie van het fotomateriaal, de rangschikking tot boek zeer zakelijk en nergens hinderlijk tendentieus. De schrijvers leggen er den nadruk op, dat deze fotoreportage bij haar verschijnen reeds bij de feitelijke ontwikkeling ten achter is, ‘Vergangenes das bereits gestrig war als es noch morgen hiess’, als het gevolg van het enorme tempo in de veranderingen en vorderingen van het reconstructiewerk.
Een film als Turksib, de film van den spoorwegaanleg van Turkestan naar Siberië, is tenslotte nog wel levendiger en spannender dan een plaatwerk als dit, maar de lijn in de compositie en het belang der foto's zelf maken het tot een uiterst boeiend en instructief werk. Tekst is daarbij vrijwel overbodig. De onderschriften, in het Duitsch, het Fransch en het Engelsch, zijn beknopt en meestal geheel zakelijk. Kaarten van Europeesch en Aziatisch Rusland, bezaaid met teekentjes, die de tallooze nieuwe werken aanduiden, gaan vooraf. Aan het slot vindt men statistische gegevens over het vijfjarenplan.
De eerste foto's laten het enorme land in zijn natuurlijken toestand en het volk, de rassen die het bewonen in hun natuurlijke geaardheid zien. Zij geven een beeld van zijn matelooze uitgestrektheid en rijkdom, zijn verschillend klimaat en bodemgesteldheid en zijn uiteenloopende primitieve bevolking. Onder de portretten uit het volk zijn er zeer karakteristieke koppen, over het geheel zijn echter de foto's van menschen het minst overtuigend; al die lachende energieke gezichten, met de vroolijke rijen breede tanden of de streng gesloten lippen en al die wuivende mutsen wijzen op een te eenzijdige bloemlezing (maar wie die zijn zaak verdedigen wil, zou het anders doen!). Overtuigender, verbluffend zelfs, zijn de foto's van de dingen, de werken zelf, de indrukwekkende afbeeldingen van wat er gedaan en gemaakt wordt op het oogenblik in Rusland, de foto's van het groote plan: nieuwe stuwdammen, krachtstations, turbines, boortorens, oliebuizen (over honderden kilometers, van de Kaspische Zee naar de Zwarte Zee, van Baku naar Batum), kranen, elevatoren, kolenmijnen, hoogovens, smederijen, spoorwegen, bruggen (een brug van 1700 M. over de Wolga), auto- en tractorfabrieken, scheepswerven, wegen, steden. De lange reeks foto's van ontzaglijke werken laat zien hoe er gebouwd wordt in de Oekraine, in den Oeral, aan de Wolga, aan de Zwarte Zee, in Siberië.