UMBERTO FRACCHIA
was dat een groote verrassing; destijds heb ik hier in D.G.W. de aandacht mogen vestigen op dit boek, dat een der meest belangwekkende romans is, die er in Italië sinds 1900 zijn verschenen. ‘Angela’ is een breed opgezet verhaal, rijk aan menschen en aan gebeurtenissen, waarin het Fracchia is gelukt zonder te veel detailschildering, en zonder indringende psychologische analyse's, een kleine wereld te scheppen die een tréffend beeld weergeeft van het groote leven; alles in dit boek is eenvoudig en pretentieloos, maar het is levend en echt, het is ontroerend in zijn simpelheid, omdat de schrijver het leed en de teleurstellingen zijner hoofdpersonen niet gebruikt als een aanklacht tegen het individu of de maatschappij, maar het leven waaraan leed en teleurstelling onvermijdelijk zijn verbonden met berusting doet aanvaarden, dankbaar wijzend op iedere zonnestraal die de duisternis komt doorbreken. Zoo is ‘Angela’ geworden tot een der meest karakteristieke Italiaansche romans, karakteristiek ook omdat het niet van één provincie was, maar echt Italiaansch, en in zooverre een uitzondering.
Twee jaren later verscheen zijn novellenbundel ‘Piccola Gente di Città’, waarin men dezelfde eigenschappen kon bewonderen die ons ‘Angela’ zoo deden prijzen en de groote verwachtingen die men voor de toekomst van Fracchia koesterde, scheen te rechtvaardigen.
Sindsdien wachtte men met spanning op een nieuwen roman die Fracchia's roem zou bevestigen, en toen het eindelijk ongeveer een jaar geleden verscheen, was ‘La Stella del Nord’ een zoo groote teleurstelling, dat ik mij met vele anderen afvroeg of wij Fracchia destijds niet overschat hadden. - Een vergissing, een inzinking zijn altijd mogelijk, maar hoe Fracchia ooit een zoo onbelangrijke, middelmatige door en door onechte roman heeft kunnen publiceeren blijft een raadsel.
De toekomst had moeten uitwijzen of Fracchia den eereplaats door ‘Angela’ onder de Italiaansche romanciers verworven waardig was; thans is dat niet meer mogelijk, vroeger dan een ieder had kunnen verwachten is aan dit werkzaam leven een einde gekomen; daarom willen wij thans zijn laatste boek vergeten en aan Fracchia blijven denken als aan den schrijver van ‘Angela’, een nobele, eenvoudige geest, die onze letterkunde met een van haar beste romans heeft verrijkt, en dank zij dit boek niet meer vergeten zal worden.
GIACOMINO ANTONINI