[Boekenfilm]
In een oplage van 115 exemplaren werd door Leiter-Nypels te Maastricht uitgegeven een bundel verzen van RUD. TEMPEL, getiteld De groote illusie.
AUGUSTA DE WIT liet bij N.V. Em. Querido's Uitg. Mij. te Amsterdam een bundel met een zestal verhalen verschijnen onder den gezamenlijken titel De Wijdere Wereld. Jan Wittenberg leverde er een zestal houtsneden bij.
De Afstand noemde MARIA VAN ROYEN een bundel verzen, die bij C.A.J. van Dishoeck te Bussum het licht zag.
JAN ENGELMAN publiceerde bij De Gemeenschap te Utrecht een bundel verzen Sine Nomine. ‘Voor jou, Charles Lindbergh, zeemeeuw, ijlbode onzer nostalgie’ zoo luidt de opdracht.
Van ROEL HOUWINK verscheen een bundel Strophen en andere gedichten bij W.L. & J. Brusse's Uitg. Mij. te Rotterdam.
In een Nederlandsche vertaling van Leo de Roover is bij de uitgeverij Steenlandt te Kortrijk verschenen van LEON BLOY Het heil door de joden.
Bij de N.V. Mij. tot Verspr. van Goede en Goedkoope Lectuur te Amsterdam zag van ANNIE SALOMONS het licht Verhalen uit het Oosten.
Onder den titel Geestesgroei vertaalde R. Querido ‘The Mind in the Making’ van prof. J.H. ROBINSON met een inleiding van H.G. Wells. Hijman, Stenfert Kroese en v.d. Zande te Arnhem verzorgden de uitgave.
Van den Luikschen schrijver EDMOND GLESENER vertaalde Leo van Riel eenige vertellingen w.o. De Wijngaard, die in een bundel het licht zagen bij L.J. Krijn te Brussel. Van Riel schreef een inleiding over Glesener en zijn werk. Een door Is. Opsomer geteekend portret van den schrijver is aan den bundel toegevoegd.
Vertaald uit het Deensch door M.C. Castendijk is bij de N.V. Leidsche Uitg. Mij. verschenen van HULDA LUTKEN de roman De Eenzamen.
Over Het conflict in jeugd en samenleving schreef J.H. BOLT een uitvoerige studie, die werd uitgegeven door N.V. Querido's Uitg. Mij. Hij behandelt daarin o.a. het wezen van den mensch, opstandige jeugd in een opstandige wereld, de jeugdbeweging, idealen en deugden.
Eenige ‘hoofdlijnen in de ontwikkeling der philosophie’ geeft K.J. PEN in een viertal studies over Kant, Fichte, Schelling en Hegel, die hij samenvatte onder den titel Van Kant naar Hegel en die door J.B. Wolters' Uitg. Mij. te Groningen in een band werden uitgegeven.
Siddhartha, ‘een droombeeld uit het land der Brahmanen’ luidt de titel van het boek van HERM. HESSE, dat in Ned. vertaling van B.H. den Boer-Breyer het licht zag bij den uitg. H.J. den Boer te Baarn.
Bij den uitgever J. Clausen te Amsterdam verscheen een Bloemlezing uit honderd Amsterdamsche Studentenalmanakken, gekozen uit het Mengelwerk van 1830-1930 door leden van het A.S.C. geschreven.