Engeland
De private press die thans in de volle belangstelling van alle bibliophilen staat, is zeker de Nonesuch Press, die onlangs een voortreffelijke uitgave maakte van Harvey's De Motu Cordis (gedrukt bij Joh. Enschedé en Zonen) en een vertaling uitgaf van Lamartine's Graziella, dat een allercharmantst boekje is geworden. De belangrijkste der recente uitgaven der Nonesuch Press is ongetwijfeld de volledige Shakespeare, waarvan het eerste deel zoo juist verschenen is. Het is een prachtige uitgave, gezet uit de monotype-letter ‘Fournier’, gedrukt op speciaal door Pannekoek vervaardigd dun getint hollandsch papier, en in geheel leder gebonden.
Ook ongelimiteerde uitgaven zijn bij de Nonesuch Press verschenen. Daze zijn voorbeelden van handige en practische uitgaven, als drukwerk een lust voor de oogen. Het zijn een volledige Blake en een volledige Donne, beiden in getint perkament gebonden, voor prijzen die voor iedereen vrijwel abordabel zijn.
De Shakespeare Head Press blijft mede staan in de eerste rij der voortreffelijke Private Pressen. Zoo juist verscheen daar een Pindarus-uitgave (Grieksch en Engelsch) met houtsneden versierd, een standaardwerk.
Peter Davies laat zijn beste boeken bij Joh. Enschedé in Haarlem drukken. Nederlandsche bibliophilen zullen zich ten zeerste interesseeren voor het eerste boek gedrukt in Van Krimpen's nieuwe grieksche letter, Antigone genaamd: de volledige werken van Sapfo, onder den titel Sappho Revocata. Het is zeer curieus alle bekende fragmenten van Sapfo bij elkaar te zien, maar de engelsche vertaling haalt het niet bij die, welke ten onzent P.C. Boutens uitgaf bij The Halcyon Press te Maastricht.
Stanley Morison gaf bij Victor Gollancz een standaardwerk uit over German Incunabula, dat in alle opzichten geslaagd mag heeten. Morison is een voortreffelijk kenner van vrijwel ieder domein der drukkunst, hetgeen trouwens reeds gebleken was uit zijn Four Centuries of fine printing en zijn Modern Fine Printing.
Een leerzaam boek (hoewel nogal onvolledig: in Duitschland missen wij de Bremer Presse, en in Nederland o.a. het werk van Stols) is Printing of To-Day door Oliver Simon en Julius Rodenberg, waarin vooral het illustratieve deel van belang is.