Verklaring omtrent den almanak.
De Maancirkel of het Guldengetal bestaat in een tijdkring van 19 jaren, na afloop van welken de nieuwe en volle manen weder bijna op dezelfde dagen van het jaar vallen.
De Epacta is het getal dat volgens den Amanak, den ouderdom der maan bij den aanvang van het jaar aanwijst, waaruit volgt, dat wanneer de nieuwe maan op den 1en Januari invalt, de Epacta van dat jaar 0 is, doch in het volgende jaar zal zij 11 wezen, omdat het maanjaar slechts 354 dagen heeft en het zonnejaar 11 dagen meer telt, In het derde jaar daarna zou zij alzoo 33 moeten zijn; doch men trekt, zoodra de Epacta 30 dagen of eene volle maan zou te boven gaan, van dit getal 30 af, en krijgt dus in het gesteld geval niet 33, maar 3 dagen.
Men kan door middel van de Epacta voor elke maand den dag der nieuwe maan en den ouderdom der maan op den bepaalden dag vinden.
De Zonnecirkel is een tijdkring van 28 jaren, na verloop van welken de dagen der week weder op den zelfden dag der maand vallen.
Deze tijdkring echter heeft zijn naam niet ontleend, aan den schijnbaren omloop der zon, maar aan den Zondag of aan den dag aan de zon gewijd.
De Zondagsletter is een der eerste zeven letters van het alphabet, om elk der dagen, vanaf den 1sten Januari te noemen. De letter, welke de Zondagen van het jaar aanwijst, wordt Zondagsletter geheeten. Een schrikkeljaar heeft twee Zondagsletters, als: eene van 1 Januari tot 24 Februari, en een andere van 25 Februari tot het einde des jaars. Daar nu de dagen der week, na een tijdsverloop van 28 jaren, met dezelfde dagnamen, overeenkomen, zoo moeten na datzelfde tijdsverloop, ook de Zondagsletters terugkeeren.