Medewerkers aan dit nummer
arie altena (1966) werkt voor V2_ Instituut voor de instabiele media en voor het Sonic Acts Festival. Hij schrijft over kunst, technologie en nieuwe media. Hij redigeerde onder andere de Sonic Acts-uitgaves The Poetics of Space (2010), The Cinematic Experience (2008) en The Anthology of Computer Art (2006).
patrick bassant (1977) studeerde Nederlands in Amsterdam en Leuven. Hij is redacteur van de recensiesite www.dereactor.org en van dw b. In december verschijnt een door hem en Kurt Snoekx samengesteld dubbelnummer van dit tijdschrift, geheel gewijd aan de graphic novel. Voorjaar 2012 verschijnt zijn debuutroman bij de Wereldbibliotheek.
hein eberson (1962) is conceptontwikkelaar voor digitale media en specialiseert zich op dit moment in mobiele, locatie-gebonden informatie. Tevens is hij programmaleider van de masteropleidingen Editorial Design en Fashion Communication Design aan de Utrecht Graduate School of Fine Art and Design, mahku.
piet gerbrandy is dichter, essayist en classicus. Onlangs verscheen van zijn hand Smijdige witheid. Een vertroosting, een bundel met lyrisch proza en poëzie.
frits gierstberg studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en is sinds 2004 werkzaam als hoofd tentoonstellingen bij het Nederlands Fotomuseum. Van 2006 tot medio 2010 was hij bijzonder hoogleraar fotografie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als curator maakte hij vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Artikelen van zijn hand verschenen in (inter)nationale publicaties. Hij is redactielid van onder meer Photography & Culture en bestuurslid van de Stichting Kunstpublicaties Rotterdam.
ido de haan is hoogleraar politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
mariëtte haveman (1957) is schrijfster, kunsthistorica en hoofdredacteur van Kunstschrift. Zij schreef onder meer de essaybundel Het feest achter de gordijnen. Over schilders van de negentiende eeuw (1996) en de romans De foto van Faye Finsbury (2008) en De vrouwenvanger (2010). Op dit moment werkt zij aan een nieuwe roman, Riet, en (samen met andere auteurs) aan een essaybundel, Het reizende detail. Over de kunst van de vijftiende eeuw.
arnold heertje (1934) is emeritus hoogleraar economie en publicist. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam waaraan hij later ruim veertig jaar als docent verbonden was. Grote bekendheid verwierf hij met De kern van de economie (1962), waarvan honderdduizenden exemplaren zijn verkocht.
margriet van der heijden is wetenschapsredacteur bij NRC Handelsblad. Ze studeerde theoretische natuurkunde in Amsterdam en promoveerde daar vervolgens op onderzoek aan quarks dat zij uitvoerde bij het cern bij Genève. Eerder was zij onder meer eindredacteur van het dagelijkse radioprogramma over wetenschap Hoe? Zo! Radio en voorzitter van de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland. Verder schreef zij non-fictie-kinderboeken zoals Drinken vissen water?
marijn van der jagt (1963) is theatercriticus en vaste medewerker van Vrij Nederland.
laurens van krevelen (1941), redactieraadslid van De Gids en redacteur van de surrealistische reeks Brumes blondes, studeerde Romaanse talen, Nederlands recht en bedrijfseconomie, was hoofdredacteur en directeur van uitgeverij Meulenhoff en voorzitter van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak. Hij publiceerde vele artikelen over uitgeverij, boekenvak, literatuur en beeldende kunst. In 2007 werd hem de H.J. Donner- en in 2009 de Laurens Janszoon Costerprijs toegekend voor zijn verdiensten voor het boekenvak.
arjen oosterman is hoofdredacteur van Volume. Als architectuurhistoricus en -criticus heeft hij vele artikelen en boeken geschreven over twintigste-eeuwse en actuele architectuur. Hij doceert aan verschillende architectuuropleidingen. Als curator is zijn meest recente tentoonstelling ‘The Good Cause: Architecture of Peace’ (samen met Lilet Breddels and Saskia van Stein; momenteel in het cca, Montreal).