Medewerkers aan dit nummer
wim brands (1959) is dichter, radiomaker bij de vpro, presentator van het televisieprogramma Boeken en bestuurslid van Hollands Maandblad. Zijn meest recente dichtbundel is Neem me mee, zei de hond (2010).
thomas heerma van voss (1990) debuteerde in 2009 met De Allestafel, een verhaal over een man die geleidelijk de controle over zijn bestaan verliest. Sindsdien legt hij zich toe op korte verhalen en interviews, en werkt hij ook weer aan een nieuwe roman. Daarnaast studeert hij Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Naar verwachting verschijnt in 2012 nieuw werk van zijn hand in boekvorm.
krijn peter hesselink bracht in vier jaar tijd drie dichtbundels uit bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, het meest recent De uitputting voorbij (2011). Ook treedt hij vaak op. Zo was hij te zien op Crossing Border en op Lowlands. In 2007 ontving hij de Hollands Maandblad Schrijversbeurs in de categorie poëzie. In 2011 was hij de eerste persoon in de geschiedenis die die schrijversbeurs voor een tweede keer in ontvangst mocht nemen, nu in de categorie essayistiek.
ingrid hoogervorst studeerde Nederlands en cultuurfilosofie. Ze publiceerde de romans Woede (2003), Spiegels (2005), Polsslag (2009) en de bundel Vreemdeling in eigen landschap (2000) over de schrijver als buitenstaander. Ze verzorgt de boekenrubriek van de Tros Nieuwsshow, doceert proza en essayistiek aan de Schrijversvakschool Amsterdam en schrijft verhalen voor De Gids, De Revisor, Armada en DWB. Binnenkort verschijnt haar vierde roman, Moederroes.
michiel van kempen (1957) is hoogleraar West-Indische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van romans, novellen, essays, reisliteratuur en scenario's. Hij is samensteller van de bloemlezingen Spiegel van de Surinaamse poëzie (1985), Mama Sranan; 200 jaar Surinaamse verhaalkunst (1999), Noordoostpassanten; 400 jaar Nederlandse verhaalkunst over Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba (2005) en Voor mij ben je hier; Verhalen van de jongste generatie Surinaamse schrijvers (2010). In 2002 promoveerde hij op een vijfdelige literatuurgeschiedenis van Suriname, later verschenen in een tweedelige handelseditie, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003).
anton korteweg (1944) is dichter en neerlandicus, en was van 1979 tot 2009 hoofdconservator en later directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag. Hij debuteerde als dichter in Tirade, in 1968, en publiceerde sindsdien vijftien dichtbundels, waarvan Ouderen zijn het gelukkigst (2009) de laatstverschenen is.
astrid lampe (1955) debuteerde in 1997 met Rib. Zij publiceerde vijf bundels. De sok weer aan (2000) en De memen van Lara (2002) werden beide genomineerd voor de vsb Poëzieprijs. Voor Spuit je ralkleur (2005) ontving ze de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de Schrijversprijs der Brabantse Letteren. In 2008 verscheen Park Slope/K'nex studies.
joost pollmann (1957) is sinds 13 jaar striprecensent van de Volkskrant en organiseerde acht edities van de Stripdagen Haarlem. Hij deed voor eerdere projecten onderzoek naar de stripculturen van Afrika en Oost-Europa. Deze zomer verschijnt zijn boek Letterlijk & Figuurlijk. Strips kun je beter lezen.
kifah al reefi (1962), ooit de bekendste cartoonist van Irak, studeerde aan de kunstacademie van Bagdad en werkte als politiek tekenaar bij de krant Al Jumhuriya. Vanwege de oorlogen in zijn land moest hij vluchten; hij werkte achtereenvolgens in Parijs, Amman en Amsterdam. Momenteel is hij in Kuwait City gevestigd.
arnoud rigter (1978) publiceerde o.a. in Hollands Maandblad, Deus ex Machina en Ballustrada. Onlangs verscheen Het duimzuigend fossiel (ten opzichte van doden lijken levenden tamelijk dronken): een ‘pre-debutale buitenissigheid’. www.rigtergedichten.nl
hedwig selles (1968) publiceerde eerder in Tirade, Hollands Maandblad, De Brakke Hond, De Contrabas/Meander (internet), Liter, De Poëziekrant, Schrijven Magazine, Op Ruwe Planken, Komkommer & Kwel (internet) en bracht drie dichtbundels uit: Jaarringen (2001), IJzerbijt (2008/2009) en Schadenfreude (2011).