Onder de steeds conservatiever wordende Van Agt gaf de overheid meer geld uit aan de verzorgingsstaat dan onder Den Uyl, een verzorgingsstaat die pas werkelijk met straffe hand werd uitgekleed onder de paarse kabinetten in de jaren negentig.
Nederland links? In Nederland krijgt links al enkele decennia de schuld van een teveel aan bureaucratie, een verzorgingsstaat als een waterhoofd, een al te soft beleid jegens softdrugs, een fraudegevoelige wet op de arbeidsongeschiktheid en al te grote lankmoedigheid bij de toelating van asielzoekers en andere vreemdelingen. Ironie: de arbeidsongeschiktheidswet werd aangepast en ingeperkt onder leiding van Wim Kok zelve; het asielbeleid werd door een tweetal linkse staatssecretarissen aangescherpt, waarvan de laatste inmiddels als burgemeester van Amsterdam rechts Nederland over zich heen kreeg omdat hij iets vriendelijks zei over de islam.
Nederland links? De beroemde of beruchte gedoog- en consensuscultuur, de veelgeprezen en gewraakte lankmoedigheid of tolerantie, het progressieve maar daarom juist uiterst omstreden beleid op het terrein van abortus en euthanasie: zij zijn minder het product van een decennialange dictatuur van linkse politiek dan van een kleine eeuw vanzelfsprekend regentendom van paapse gluipkoppen (om een term van de linkse columnist Stoker te lenen), christenhonden en aartsconservatieve kooplui die zichzelf ten onrechte liberaal noemen. Zij zijn al meer dan een eeuw aan de macht, bijna zonder onderbreking. Links, c.q. de socialisten, mocht drie keer meedoen: heel even toen het land in oorlog verkeerde, langdurig toen het land weer moest worden opgebouwd (de kabinetten van de socialist Drees, vooral herinnerd als een boven de partijen staande vader des vaderlands) en nog even toen de socialisten nodig waren om de druk van de ketel van de culturele rebellie eind jaren zestig te halen.
Nederland links? Voormalig radicaal-linkse intellectuelen die zelf nooit aan de macht hadden kunnen ruiken, namen in 1991 collectief afscheid van hun linkse verleden in een bundel autobiografische beschouwingen onder de titel Alles moest anders. Het onvervuld verlangen van een linkse generatie. Feitelijk had hun afscheid al veel eerder plaatsgehad: in de jaren van ontnuchtering na de periode-Den Uyl, waarin niet alleen de sociaal-democraten buiten spel stonden (zoals gewoonlijk), maar ook klein-links (zoals de verzameling communistische, pacifistische en links-christelijke partijtjes links van de PvdA toen werd genoemd) nagenoeg totaal verschrompelde. De collectieve bekentenis van hun ‘ongelijk’ liep gelijk op met een gretig en haast opgelucht opgeëist ‘gelijk van rechts’, dat in de loop