[Gidscommentaar]
Op vier mei jongstleden organiseerden een aantal vooruitstrevende organisaties en persoonlijkheden een bijeenkomst in Krasnapolsky. Men wilde zich daar niet beperken tot het herdenken van de tweede wereldoorlog, zijn misdaden en zijn slachtoffers, maar tevens aandacht vragen voor de toekomst. De schrijver J.B. Charles stelde voor - in het kader van de voorbereidingen op een eventuele vrede - dat wij onze aandacht richten op de Duitse mannen die Hitler dienst geweigerd hebben. Hij deed daartoe drie ideeën aan de hand welke de redactie van De Gids gaarne steunt:
1. De Nederlandse regering moet bevorderen dat een Nobelprijs voor de vrede wordt toegekend aan de onbekende Duitse dienstweigeraar.
2. Het Nederlandse volk brengt een bedrag van tweehonderdvijfentwintig miljoen gulden op - uiteraard geen willekeurig door Charles gekozen bedrag - voor een aanvulling van de schamele pensioenen van de Duitse dienstweigeraars en verzetsstrijders en hun nabestaanden.
3. De Bondsrepubliek stelt ons, als toekomstige bondgenoten, halve provincies ter beschikking om met tanks - die wij van hen moeten kopen - te oefenen. Charles stelt voor dat de Nederlandse regering ook een paar vierkante meter op een pleintje in Bonn vraagt, voor het oprichten van een monument waarmee het Nederlandse volk zijn dank uitdrukt aan de Duitsers die aan Hitler cum suis de dienst geweigerd hebben.