in vier groepen gerangschikt, niet alleen ter wille van de overzichtelijkheid, maar ook omdat die vier afdelingen vrij goed weerspiegelen wat in de 19de eeuw in kerkelijke milieus aan liedervoorraad aanwezig was. Ik meen ook dat ze de ‘geest’ van wat Vlaanderen in die eeuw voor 90% was, goed oproepen. De omvang van die vier groepen zou zelfs indicatief kunnen zijn voor de wijze waarop die ‘geest’ inhoudelijk was gestructureerd.
Zoals heel veel van het nagelaten dichtwerk in onze uitgave, zal ook deze liederverzameling de lezer - om het voorzichtig te formuleren - even doen opkijken. Door de kwaliteit van wat voorhanden is, maar tegelijk omdat die liederen decenniënlang onverpakt konden blijven liggen, zij het dan ook dat de meeste wel ergens in Baurs dundruk, maar dan in een onverzorgd plunje, op het appèl waren verschenen.
De betekenis die ze - althans een aantal onder hen - voor de huidige lezer kunnen hebben, is dezelfde als de betekenis die goede liederen, godsdienstige en andere, heden ten dage voor ons hebben. Wat ze missen aan hedendaagse ‘gevoeligheid’, winnen ze door hun gouden sfeer die is als het patine van hun tijd.
Hier een enkel voorbeeld, dat tegelijk moet duidelijk maken, wat in een aantal gevallen in onze uitgave van de tekstbezorger aan aandacht en speurzin werd vereist.
In het derde deel van zijn dundruk, dus in de 816 blz. ‘Gelegenpoëzie’, geeft F. Baur blz. 633 onder de titel ‘Volkslied’ een tekst die volledig overeenstemt met het handschrift ervan dat in het Gezellearchief wordt bewaard (27, 1 c). Baur had de tekst trouwens - en ditmaal getrouw - uit het 14de deel van de Veen-uitgave (blz. 137) overgenomen. Het betreft een haastige, maar wel vrij goed voltooide autograaf. Ontcijferd ziet hij er als volgt uit; we citeren Baur:
Willen wij 't witje vangen op de hei
ja wij willen door de heide
't witje volgen alle beide
't witje willen wij vangen gaan
weg witje, wikkelend witje
volgt en vangt mij door de hei!
Moe en tenden asem, zoo beidden
ze alle twee en door de heide
vloog het witje en vluchtte 't weg