godsdienst en gebruiken zijn voortzetting vindt en waarin een vrijwel compleet overzicht wordt gegeven van onze kennis van dit tantrisch Buddhisme, maar ook een zeer informatief artikel over de Bonpo, de zgn. voor-Buddhistische godsdienst van Tibet.
Het werk wordt afgesloten met een all-round overzicht van kunst en letteren, waarin zowel de sociale als de technische aspecten aan de orde worden gesteld.
Het boek is voorzien van een uitvoerige en zeer bruikbare bibliografie, zowel als van een index, die in eerste aanleg practisch is opgezet en daardoor zeer bruikbaar, en in de tweede plaats een bijzonder nuttig hulpmiddel vormt voor het terugvinden van Tibetaanse namen, waarvan de uitspraak dikwijls sterk verschilt van de schrijfwijze.
De keuze van de illustraties is bijzonder gelukkig; naast de te verwachten foto's van stereotype onderwerpen, zijn veel opnamen gekozen, die met recht een uitstekend beeld geven van een cultuur die onder de huidige omstandigheden met de ondergang wordt bedreigd.
Een bijzondere noot in de illustraties van het werk vormen de pentekeningen van Lobsang Tendsin, die allerlei facetten van het Tibetaanse leven in beeld brengen en dit doen op een wijze die enerzijds typisch is voor de gebonden kunst van Tibet, anderzijds toch ook een duidelijk bewijs vormt voor de stelling dat een vaste kunsttraditie het persoonlijk inzicht en het gevoel voor humor van de kunstenaar zeker niet volledig aan banden legt.
Samenvattend kan worden gezegd dat Stein's boek zowel voor de vakman als voor de leek bijzonder nuttig is en dat men niet gemakkelijk kan beslissen wat men meer in de auteur moet prijzen: zijn meesterlijke greep op de behandelde stof, dan wel zijn charmante wijze van presentatie.
P.H. Pott