[106]
voorpagina. (Vermakelijk is, dat andere organen op hun beurt deze versiering weer van de ‘Forsögsscenen’ hebben overgenomen, zoodat b.v. een blad van geheelonthouders met de insignes van ‘Filmliga’ prijkt!)
Sinds den datum der oprichting heeft ‘Forsögsscenen’ een respectabel programma afgewerkt. Op filmgebied vermeld ik: ‘Berlin’, ‘De Man met het Filmapparaat’ (Wertoff), ‘Shanghai’ (Blum), ‘Turksib’, ‘Emak Bakia’, ‘Marche des Machines’ en ‘Montparnasse’ van Deslav, ‘Markt in Berlin’ van Basse, ‘Entr'acte’ van René Clair, ‘Generallinie’, ‘Die Hose’ (met Krauss). Daarbij komen thans de nederlandsche films ‘De Brug’, ‘Regen’, ‘Handelsbladfilm’ en ‘Zuiderzee’. Er is veel overeenkomst met de Filmliga, zooals men ziet. Ook het publiek is ongeveer van hetzelfde gehalte.
‘Forsögsscenen’ geeft haar filmvoorstellingen in een volksbioscoop ‘Röde Mölle’, (Moulin Rouge), onder welke verdacht-lichtzinnige naam een theater met Nieuwendijkcachet verstaan wordt. Voor de Nederlandsche filmkunst waren twee voorstellingen op één avond georganiseerd. Er was zeer veel belangstelling, die zich op hartelijke, maar critische wijze uitte. Applaus beteekende hier werkelijk goedkeuring; men is echter in Kopenhagen, naar men mij meedeelde, te beleefd om te fluiten. Dit is dan ook het eenige, wat men op het publiek van ‘Forsögsscenen’ zou kunnen aanmerken...
De leiding van ‘Forsögsscenen’ berust bij Oluf Rosenkrantz. De filmafdeeling staat onder bijzondere hoede van Ebbe Neergaard, lector in de Deensche taal aan de Universiteit te Berlijn. Een eigen filmkunst (wel te onderscheiden dus van industrieele productie) bezit ‘Forsögsscenen’ niet; zij heeft tot op heden zuiver als organisatie van toeschouwers gefunctioneerd. Of er voor de toekomst een Deensche film geboren zal worden, durf ik niet uit te maken. Er bestaan plannen....
Van de pers ondervindt men te Kopenhagen een bijna beangstigende medewerking; met interviews en foto's staat men onmiddellijk klaar. Ik moet helaas vermelden, dat ‘Morgenbladet’ een interview met mij heeft gepubliceerd van een zeer emotioneel karakter, dat...echter niet had plaats gehad! In het algemeen is de deskundigheid der dagbladen niet evenredig aan de belangstelling. Noch de zeer enthousiaste, noch de tamelijk gereserveerde critiek resp. van ‘Berlingske Tidende’ en ‘Politiken’ getuigde van oorspronkelijken kijk. De Deensche couranten zijn trouwens zeer verknocht aan headlines en foto's, mitsgaders de naweeën van dien.
Kopenhagen bezit echter in ‘Forsögsscenen’ een sterke en doelbewuste groep van actieve toeschouwers voor een nieuwe filmkunst, waarmee de Filmliga in de toekomst ongetwijfeld herhaaldelijk contact zal zoeken.
De tijd ontbrak mij helaas, om naar Stockholm door te reizen, waarheen de Nederlandsche films hun tournee hebben voortgezet. De Zweedsche avantgardebeweging is geconcentreerd in filmclubs, die onderling zijn verbonden. De clubs te Upsala, Lund, Göteborg en Stockholm hebben in het begin der maand ‘Regen’, ‘Brug’, ‘Jardin du Luxembourg’ en ‘Handelsbladfilm’ voor hun leden vertoond. ‘Zuiderzee’ moest terug naar Antwerpen. Bij het afdrukken van dit nummer hebben wij over deze voorstellingen nog geen nadere berichten ontvangen.
In Noorwegen ontbreekt, naar men mij te Kopenhagen zeide, alle interesse voor de avantgarde-film, hetgeen de vorming van een soort Scandinavische Filmliga, waartoe pogingen zijn aangewend, ten zeerste bemoeilijkt. Men bepaalt zich daar bij den houthandel en bij Hollywood.