Materieel
Welke bezwaren er tegen ‘En Rade’ aan te voeren zijn, Amsterdam hoeft zeker geen spijt te hebben, dat zij van deze film de première gaf. Dit is zonder eenigen twijfel belangrijk filmwerk, gebouwd op de door de praktijk gevormde principes van de normale bioskoopfilm, maar zonder concessies aan het publiek. Dat deze lange en gelijkmatige film toch boeit, komt niet in de eerste plaats door de ruime en spontaan-romantische visie op het leven van de haven en zijn lyriek der oneindigheid, ook niet door het sublieme, zij het altijd nog tooneelmatige spel van Hériat als de imbeciele matroos. Maar door de ongehoorde beheersching van Cavalcanti over het cinegrafisch détail, de opbouw en de kleur van het beeldvlak achter de achterstevens der zeeschepen uit, in de bedompte sfeer van den kleinen ‘bistro’: een veel betere entourage dan het wat atelierachtige décor der wasscherij. Intusschen demonstreerde deze film ook wel zeer duidelijk Cavalcanti's trage en in poëtische reflectie versmeltende waarneming, een fout die hij als regisseur soms op de spelers overdraagt. Het spel van Cathérine Hessling stelde teleur. Ongetwijfeld is juist dit van opzet zuiver film, het lijdt echter aan gemaniereerdheid, die het van zijn oorspronkelijke expressie berooft. Er zijn momenten waarop zij met haar tengeren rug en expressieve handen het beeld als film beheerscht. Daarentegen schoot zij volmaakt te kort in de door Charlia zoo prachtig gespeelde afscheidsscène, waarin een détail: het voorbijtrekken der matrozenblikken, samen met het schipbreuk-verhaal van den vreemden matroos, als film wel een hoogtepunt was.
Het is waarschijnlijk niet te betreuren, dat wij van ‘Le Train sans Yeux’ alleen de trein-fragmenten te zien kregen. De intrigue, die ons geheel voorbij gaat, wijst op een speelfilm in het melodramatische genre. Wij herkennen even een aantal Fransche en Duitsche acteurs: Gina Manès, de Joséphine uit de Napoleon-film, Charlia uit ‘En Rade’, voorts Mierendorf en Hanni Weisse. Voor de rest is er slechts de trein. Maar hoe!
Er zit bijna een Potemkin-rhythme in dit mechanisch versnellen van tempo en paniek, in dit dooreenflitsen van machinerie en landschap. Filmsensatie van de zuiverste soort, die het oude experiment van Abel Gance in ‘La Roue’ verre overtreft. Men vergete niet dat deze fragmenten reeds uit '23 dateeren, - hoe snel veroudert alles in de film! - en dat kleur en diepte van opname nog duidelijk het beginstadium verraden,