Cultureel-erfgoeddecreet | Marc Jacobs & Bert Schreurs
23 mei 2008
→ Een belangrijke stap in de ontwikkeling en organisatie van het Vlaamse cultureel-erfgoedbeleid
Op 23 mei 2008 maakt de Vlaamse regering de definitieve versie van het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet bekend en zorgt meteen voor een mijlpaal in het erfgoedbeleid van de Vlaamse Gemeenschap, en ook wel van Europa en daarbuiten. Perfectie is zeker niet van deze wereld en ook dit decreet zal binnen enkele jaren ongetwijfeld verder worden ontwikkeld, maar het beschikt nu al over verschillende, interessante instrumenten waardoor het een belangrijke hefboom kan zijn om in te spelen op de uitdagingen die zich binnen de cultureel-erfgoedsector stellen.
De cultureel-erfgoedsector heeft het decreet gekregen dat het verdient.
Nu is het aan ons allen om het te interpreteren en waar te maken
Zo wordt expliciet de troefkaart van ‘cultureel erfgoed’ als geheel uitgespeeld, om zo tot de (re)organisatie en ontwikkeling van het veld over te gaan. Bovenop de klassieke categorieën zoals musea, archieven, volkscultuur, enzovoort versterkt het decreet zowel het geheel als de onderdelen van de erfgoedsector. Hierbij zet het vooral in op de meerwaarde die het samen opereren kan leveren, en verzekert zo de activering en uitwisseling van expertise, ervaringen en (goede) praktijken.
Ook stimuleert en faciliteert het decreet op een interessante, eigentijdse manier de omgang met kennismanagement, erfgoedpraktijk, netwerken, behoud, beheer, ontsluiting, beeldvorming en communicatie rond erfgoed. Het inzetten op het samenspel tussen cultureel-erfgoedorganisaties en cultureel-erfgoedgemeenschappen is daarbij van groot belang. Ook het werken aan betere taakverdelingen, zodat nog meer uitdagingen kunnen worden aangegaan (zoals de werking rond erfgoeddepots), staat op de agenda.
‘Potentie’ is in dit geheel wel degelijk een van de kernbegrippen die we associëren met het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet. Een groot potentieel... maar dat moet wel worden waargemaakt... door alle spelers: door de betrokken administratie, door de politiek verantwoordelijken, door het steunpunt, door alle spelers in de sector, door jullie: door ons allen samen dus.
Binnen en rond FARO zijn we op dit eigenste moment volop bezig om ons daarop voor te bereiden. We zijn druk in de weer (geweest) met het beleidsplan 2009-2011 en binnen enkele maanden publiceren we het resultaat. Het zal het verhaal zijn van een steunpunt dat een intermediaire, ondersteunende en dienstverlenende organisatie is - wat niet betekent dat het geen verschil kan of zal maken, integendeel. We bereiden ons intensief voor om samen met jullie (en met allerlei buitenlandse inspiratiebronnen) het verschil te maken en te streven naar meer performantie, verbetering, impact en effectiviteit,... Wij hebben er zin in... jullie toch ook?
Je vindt de tekst op de website van de administratie Kunsten en Erfgoed (www.vlaanderen.be/erfgoed en www.kunstenenerfgoed.be) en op de FARO-website (www.faronet.be).