[Nummer 1]
Het eerste woord
Beste erfgoedliefhebber,
Het doet me altijd deugd om te zien hoe cultureel erfgoed zoveel mensen weet te boeien en te bewegen. De belangstelling voor beelden en schilderijen, maar ook heemkundige kaarten, oude foto's, affiches, handschriften, unieke collecties, gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd, maar ook het immaterieel erfgoed - rituelen, getuigenissen, verhalen - was nog nooit zo groot. Wie oog en aandacht heeft voor de betekenisdragers die verwijzen naar tradities en gebruiken uit het dagelijkse leven, voelt er zich door verrijkt.
Op lokaal niveau ontwikkelen de zestien Vlaamse erfgoedcellen creatieve activiteiten die duidelijk heel wat mensen prikkelen en samenbrengen. Op Vlaams niveau zijn evenementen als Erfgoeddag of de Week van de Smaak telkens weer een overdonderend succes. En zowat alle archieven, musea, bewaarbibliotheken en volksculturele organisaties doen verwoede inspanningen om aan te tonen dat het erfgoedverhaal geen stoffig verhaal is van gisteren, maar een boeiend en eigentijds concept dat linken legt tussen gisteren, vandaag en morgen.
Ik stel massa's inspiratie en goesting vast in de sector van het cultureel erfgoed, en een snel groeiende dynamiek die mee gedragen wordt door heel veel vrijwilligers. De Vlaamse overheid wil dit steevast verder stimuleren. Daarom heb ik als Vlaams minister van Cultuur, samen met heel wat spelers uit de erfgoedsector, gewerkt aan een nieuw Cultureel-erfgoeddecreet dat deze nieuwe ambities en visies wil uitdragen. FARO, het ééngemaakte steunpunt voor het cultureel erfgoed, moet hierin een heel belangrijke rol spelen.
Faro is een Portugees stadje, een boeiende, zuiderse plek met een rijke geschiedenis en traditie. De stad ook waar de Raad van Europa op 27 oktober 2005 de Kaderconventie over de bijdragen van cultureel erfgoed aan de samenleving aanvaardde. Dat was een heel belangrijke beslissing voor de verdere ondersteuning van het cultureel, en specifiek het immaterieel erfgoed in Europa.
In Faro werd ook het nieuwe begrip ‘erfgoedgemeenschap’ geboren. Een erfgoedgemeenschap is een groep organisaties en personen die een bijzondere waarde hechten aan (bepaalde aspecten van) cultureel erfgoed en die dat willen doorgeven aan toekomstige generaties.
FARO is dan ook - heel toepasselijk - de naam geworden van het nieuwe Vlaamse cultureel-erfgoedsteunpunt. De vzw is tot stand gekomen door het samengaan van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur en Culturele Biografie Vlaanderen.
Wat gaat FARO doen?
FARO wordt de bemiddelende gesprekspartner tussen de overheid en het veld van het roerend en immaterieel erfgoed. Het steunpunt FARO staat ter beschikking van de hele sector van het cultureel erfgoed in Vlaanderen: musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, volkscultuur, erfgoedverenigingen,... Kortom, iedereen die met roerend en immaterieel erfgoed bezig is.
Zowel praktijkontwikkeling, praktijkondersteuning als beeldvorming en communicatie, het ondersteunen van allerlei partners in de cultureel-erfgoedsector, alsook de organisatie en coördinatie van grote initiatieven zoals Erfgoeddag, de Week van de Smaak, In-fusion of Expo '58. FARO krijgt ook een bijzondere rol om het hoogst innovatieve erfgoeddenken, waarmee Vlaanderen een ambitieuze plaats in de wereldwijde voorhoede nastreeft, mee te begeleiden en te ontwikkelen.
Op de uitgavenbegroting van 2008 van de Vlaamse Gemeenschap is een werkingsbudget voor FARO voorzien van 1.830.000 euro. Het steunpunt voor cultureel erfgoed is dus een belangrijke en gemeenschapsvormende partner van de Vlaamse overheid en het hele erfgoedveld. Maak er gebruik van!
Dat FARO zijn taak serieus neemt, bewijst deze prille nieuwe uitgave die jullie wil voeden met nieuwe inzichten en praktijken.
Ik wens FARO een sprankelend leven, boeiende uitdagingen en inspirerende gedachten toe. Ik wens de erfgoedspelers in dit land een ongeëvenaarde openheid voor vernieuwing naast het vanzelfsprekend zorgzaam koesteren van ons erfgoed. Ik wens iedereen in Vlaanderen de onvergetelijke erfgoedbelevingen die hieruit ongetwijfeld volgen!
Met warme groeten,
Bert Anciaux,
Vlaams minister van Cultuur