via Lully, Gluck, Mozart en Wagner - om slechts eenige stadia aan te duiden - tot aan Alan Berg en Hindemith in onze dagen.
Een der volledigste secties is gewijd aan de muziektheorie en de geschiedenis der muziek. De eerste instructieboeken voor de monniken, met heerlijke illustraties, dikwijls ook met naïeve houtsneden, alsof men trachtte muziek ‘per post’ te leeren! Van de meeste dezer werken, uit de eerste helft der zestiende eeuw, is geen ander exemplaar meer bekend.
Ornaat titelblad in houtsnede van Orlando di Lasso's ‘Erfdeel der Muziek’, een der oude muziektechnische werken, in München gedrukt in 1573
Doch het is niet de muziektechnicus die hier rondsnuffelt, maar de journalist, uit op namen en rariteiten. Schubert's eerste compositie verscheen in een Oostenrijksch Almanakje van 1818. Hij moet later onaangename ervaringen met zijn uitgevers gehad hebben, want men bemerkt, dat hij elk exemplaar van zijn publicaties persoonlijk geteekend heeft, om niet in zijn afrekening bedrogen te worden. Mozart's eerste compositie werd in Parijs gedrukt, in 1764, Sonaten, met als auteursvermelding: ‘par J.G. Wolfgang Mozart de Salzbourg, Agé de sept ans. OEuvre Première’. En in een kostbaar étui ligt een programma der Weensche Opera van 1788, de première van zijn Don Giovanni.
Rariteit is zeker, dat de groote Johann Sebastian Bach tijdens zijn leven slechts één