huizen, woonkazernes. Het is er heel stil, heel afgelegen, maar je bent van daar gauw in het hartje van de stad.
Langs de avenue Georgette komt men op de avenue de l'Opéra, die evenwijdig boven de avenue de la Gare loopt. En die voert, linksaf, recht aan op de Place St. François, het middelpunt van Lausanne, waar de groote bankgebouwen staan en de Kathedraal St. François, waar bijna alle tramlijnen samenkomen en waar tweemaal daags de studenten van de Universiteit rondflaneeren, als ze lang genoeg naar hun zin de rue du Bourg op- en neergeslenterd hebben.
De rue du Bourg is een karakteristieke straat. Ik zou haast zeggen: het is Lausanne. In dat smalle, steile straatje concentreert zich de sfeer van opgewektheid en zonnige vroolijkheid, die ik altijd in Lausanne gevoeld heb.
Tweemaal per week is er markt en dan zitten in de rue du Bourg, de rue de l'Université en op de place de l'Hôtel de Ville lange rijen vrouwtjes, met bontgekleurde hoofddoeken om, op haar klapstoeltjes achter haar platte manden en wagens vol bloemen, groenten en vruchten. De Lausansche huisvrouwen en dienstmeisjes gaan naar de markt om te kijken, te kiezen en te koopen. Dan wordt er geloofd en geboden en dan loopen de vrouwen met haar kleurige, geurige manden door de stijgende straten, die nog opgevroolijkt worden door de muziek van ‘het strijkje’.
Ja, het strijkje. Alle Hollandsche meisjes, die in Lausanne zijn geweest, kennen het ‘Strijkje van de rue du Bourg’. Een harp, twee violen, een cello, een vrouw, die zoo nu en dan zong - Italiaansch, meer goedgemeend dan mooi - en dan, niet te vergeten, de aanvoerder, de man met de sébile, het gezellige, grijze kereltje, dat ons allemaal van aanzien kende: ‘Bonjour, mademoiselle!’ Oud ventje, met bruin rimpelgezichtje en goedige glimoogjes, dat daar stond met zijn geldbakje in de hand als een uitlooper van het muzikale eiland, dat zich geposteerd had op een van de smalle trottoirs van de doorgaans volle, tweemaal per dag zelfs zéer volle, rue du Bourg.
En dan is er Niffenegger! Als je Niffenegger niet kent, ken je Lausanne niet, want bij Niffenegger krijg je de meest goddelijke taartjes en hemelsche chocolade-met-room en daar zitten alle kostschoolmeisjes zich te goed te doen, want Müller-Blanc in de Petite Chaîne is saai en Old-India op de place St. François is verboden. Maar Niffenegger is genoeglijk en je bent er in het hartje van de stad.
Om half éen en om zes uur wordt het pas recht gezellig in de kleine, steile straat, want dan gaat de Universiteit uit en worden de straten opgevroolijkt door de helle, felle kleuren van de mutsen en petten van de studenten. Alle