bestellen bij de auteur, adres: Fokkerlaan 36, 1185 JC Amstelveen.
Onder de titel Van Filosofie tot Experiment verscheen een themanummer van het Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Techniek (Jrg. 7, nr. 1 1984; Editions Rodopi, Amsterdam), dat enkele episoden uit de Utrechtse wiskunde en natuurwetenschap van Regius tot Jordan behandelt. Strikt 18e-eeuws is hier het opstel van H.J.M. Bos over ‘Johan Frederik Hennert, wiskundige en filosoof te Utrecht’ (1733-1813). Hij was de echtgenoot van Betje Wolff's hartsvriendin Petronella Johanna de Timmerman. De andere bijdragen zijn van L.C. Palm, K. van Berkel, H.A.M. Snelders en R.P.W. Visser. De bundel kost f 10, -.
Aan de Keizersgracht 672 te Amsterdam staat het Museum van Loon. Over dit door Adriaan Dortsman ontworpen grachtenhuis en zijn bewoners verscheen een fraai geïllustreerd platenboek in oblongformaat: Het huis met de paarse ruiten en de familie van Loon in Amsterdam, samengesteld door M.N. van Loon en I.H. van Eeghen (Alphen aan de Rijn, Repro-Holland; 75 pp. met 36 illustraties; voor f 10, - verkrijgbaar bij het Museum en bij het Amsterdamse Gemeentearchief). In het voorwoord gaat Ir. R. Meischke nader in op de bouwgeschiedenis, terwijl we in het boek zelf tal van bijzonderheden vernemen over het Amsterdamse patriciaat.
W. Jappe Alberts en A.G. van der Steur: Handleiding voor de beoefening van lokale en regionale geschiedenis. 2e herz. druk. Weesp, Fibula-Van Dishoeck (1984). 226 p.; geïllustreerd, paperback; prijs f 32,50. ISBN 90 228 3762 9.
Hoewel het onderhavige boek slechts gedeeltelijk de 18e eeuw regardeert, behoort het zonder meer tot de basisuitrusting van elke historicus die zich met de Nederlandse geschiedenis bezighoudt. Een vergelijking met de uit 1968 daterende 1e druk dringt zich op. De 136 pagina's van toen zijn bijna verdubbeld, het aantal titels of andere bronaanwijzingen is zelfs verveelvoudigd, waardoor het boek meer is gaan lijken op een beredeneerde catalogus. De glansfoto's van weleer hebben plaats gemaakt voor kwalitatief mindere afbeeldingen. Een boek als dit moet het vooral hebben van nauwkeurigheid. Welnu, enkele steekproeven wijzen uit dat die weinig te wensen overlaat. De auteurs hebben het vanzelfsprekend algemene karakter van hun handleiding wat gecompenseerd door een aantal praktische voorbeelden. In een volgende druk zouden wij graag een lijst van archiefinstellingen zien opgenomen.
P.J. Buijnsters: Nederlandse literatuur van de achttiende eeuw. Veertien verkenningen. Utrecht, HES Uitgevers, 1984. 248 p.; geïllustreerd, paperback; prijs: f25, -; ISBN 90 6194 254 3.
Het aantrekkelijk uitgegeven boek bevat een selectie uit de verspreide tijdschrift-artikelen en andere opstellen van de auteur, waaronder: ‘Imaginaire reisverhalen in Nederland gedurende de 18e eeuw’, drie bijdragen over de spectatoriale tijdschriften, twee stukken met betrekking tot de gebroeders Petrus en Franeiscus Lievens Kersteman, een uitvoerige studie over Swedenborg in Nederland en over het bezoek dat de Zweed J.J. Björnståhl in 1774/75 aan Nederlandse boekverzamelaars bracht; verder ‘Libertijnse literatuur in Nederland gedurende de 18e eeuw?’, ‘Nederlandse leesgezelschappen’ uit diezelfde periode en de inaugurale voordracht van de schrijver over Sara Burgerhart en de ontwikkeling van de Nederlandse roman in de 18e eeuw. Al deze bijdragen zijn vooral bibliografisch aangevuld en soms gecorrigeerd. Bovendien bevat de bundel ook twee nog ongepubliceerde stukken: een voordracht over de gouverneur/gouvernante, naar aanleiding van een vertoog door Justus van Effen, en